Încă un oraș

V-am scris despre orașul pierdut de România, până acum, în pandemie. Acela este orașul guvernului neconvingător, al lui Șoșo și Teodosie, al AURolacilor și al peeseedee, orașul lui sputnik și al serviciilor care n-au luat măsurile necesare. Este un oraș la comun, cum sunt toate aglomerațiile urbane – o operă comună pe care toți autorii o neagă.

Știți oare ce rezonanță scârbavnică are la comun pentru cineva care a apucat vremurile alelalte? Însemna că stai cu încă una sau mai multe familii în aceeași locuință, împărțind wc-ul, bucătăria, baia, ascultând sforăitul, gemetele, pârțurile tuturor, mirosindu-le miasmele. Asta însemna locuințe pentru toți până după 1970. Doar ce te trezeai că îți bagă pe unii în locuință, la comun. Iată încă un verb specific – îți bagă, cu varianta se bagă, dar cu sensuri diferite. În analfabetismul lor de care încă n-au scăpat, să recunoaștem că le aveau cu termenii specifici. Am făcut paranteza pentru a aniversa corespunzător ziua republicii.

Revenind, se fac mari pregătiri pentru încă un oraș. De data asta, deși pe la periferie mai latră Șoșo și Teodosie, AURolacii și sputnik, e clar o operă de autor. După modelul – capra sare masa, iada sare casa, dacă taică-su n-a rezolvat un oraș, fiul torționarului își dorește să rezolve el unul. Are sprijinul întregului partid pentru asta, la fel ca tac-su. Astfel încât, bilanțul sfârșitului de februarie, gerar cum le plăcea comuniștilor să zică poporar, va mai menționa încă un oraș mort pe harta patriei.

Măcar de-ar fi doar Zdrențe. Dar vor fi din toți românii. Epidemia nu alege doar Jegurile. Pentru toți cei ce vor pieri, la mulți ani va fi doar o fățărnicie, indiferent cine le-ar spune-o, Soarta lor a fost deja pecetluită.

Foto: alephnews.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s