Inimile vecinilor mei

Am un apartament în Constanța, la câteva minute de Trei Papuci, într-un bloc cu patru etaje, la primul etaj. Pentru iluminarea și aerisirea bucătăriilor aflate în mijlocul construcției, există un horn de aproximativ 3 pe 3 m, de la etajul întâi până la acoperiș. La fiecare etaj sunt două bucătarii față în față, deci șase apartamente pe horn. Vecinul din fața mea și-a mărit bucătăria ocupând ilegal jumătate din suprafața hornului, c-așa e pe la noi.

Nu locuim acolo, trecem doar de două-trei ori pe an și apartamentul e gol majoritatea timpului.

Acum câțiva ani, primăvara, am mers la Constanța, nu mai știu de ce. Când ne desfăceam bagajele în bucătărie, auzim zgomot pe horn. N-am dat atenție dar, la un moment dat, un pescăruș lovește cu ciocul geamul de la bucătărie. M-a amuzat fiindcă nu se mai întâmplase. Pescărușul insistă. M-am apropiat de geam. Pe podeaua hornului erau 12 pescăruși captivi acolo. Erau de multă vreme fiindcă cinci dintre ei muriseră.

Nu știu de ce au ajuns acolo dar, în spațiul mic al hornului, nu mai reușiseră să zboare, mai ales că, la etajul întâi, hornul are doar 3 x 1,5 m. Am deschis fereastra, am coborât în horn și i-am dat unul câte unul soției, care i-a eliberat de pe balcon, începând cu îndrăznețul care bătuse în geam. Ceilalți șase erau foarte speriați, totuși i-am prins. După ce și-a luat zborul, pescărușul cel isteț, s-a mai întors odată pe marginea balconului nostru în semn de mulțumire.

Dacă ați ajuns cu lectura până aici, vă rog să mai citiți odată titlul. Ce fel de oameni sunt aceia care n-au întreprins nimic timp îndelungat? Asta e măsura omeniei lor. Civilizația lor e măsurată de grosimea gunoiului de sub geamul bucătăriei mele.

Pot să vă mai spun că pescărușii nu sunt canibali. Oare 12 oameni ca vecinii mei, într-o situație similară, ar fi fost?

8 comentarii la „Inimile vecinilor mei

 1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

 2. Asta cu extinderea este principiul nesimtitului. Ala car epresupune ca el poate face pentru ca e primul si nimeni nu va mai face ca el. Daca mai face si altcineva se sufoca toti, deci urmatorul n-ar indrazni. Cam ca in cartierelea alea care zic ca sunt in mijlocul naturii. Niste ordinari care taie padurea si pe urma pretind ca ofera verdeata („cartierul imbratisat de padure” https://www.greenfieldresidence.ro/despre-proiect/) Asa cum altii construiesc cate o namila in miezul zonelor pprotejate si pe urma pretind ca ofera perspectiveminunate catre centrul orasului … pana cand ala de langa el nu-i ia fata, adica. Daca are cu ce si pe cine „sa unga” pentru a putea sa faca si el neimtirea, la randul lui.

  Apreciază

  • De, eu v-am pus link-ul apropo de pozele dvs. cu pescăruși.
   Cu ani în urmă, Pădurea Băneasa era un loc de plimbare splendid. Era doar problema onaniștilor care o bântuiau. 😁 Nimic nu poate fi bun fără nițel rău.
   Dar, în compensație, puteai întâlni căprioare, iepurași, veverițe.
   Expansiunea imobiliară este în firea lucrurilor, dar asemenea locuri trebuiau ocolite și ocrotite.
   Nu”dezvoltatorii” sunt de vină, ci cei care le-au permis.

   Apreciat de 1 persoană

    • Si care sunt „smecheri” pentru ca fac lucruri a caror valoare ar disparea imediat daca si ceilalti ar fi la fel de „smecheri” la randul lor. Cum e cazul extinderii bucatariei. Daca ar face si cel din partea opusa de deasupra ceva similar, inteleg ca acea curte de ventilatie ar fi total compromisa. Ar trebui, caci primul care ar simti-o pe pielea lui ar fi cel care a facut primul pas.

     Apreciat de 1 persoană

    • Din opt apartamente, doar unul din cele două de la etajul întâi pot face porcăria. Când s-a prăpădit mama, așa era situația. Deja apartamentul modificat fusese vândut odată. Amenda e foarte mare și l-ar obliga să refacă. Au trecut prea mulți ani pentru reclamație.

     Apreciază

 3. Pingback: Zorile | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s