Internaționale

Cred că este momentul unei analize. Punctul fierbinte este Kazahstan. De prin 1800 parte a Rusiei, apoi a URSS. Independentă de 30 de ani, condusă dictatorial de fostul șef comunist Nazarbayev, din 2019 de urmașul Tokayev din aceeasi gintă. Puternice legături cu Rusia interesată de resursele naturale. De altfel, aici este și vestitul cosmodrom Baikonur. Politica rusească a produs aici unele din cele mai mari dezastre ecologice – pe de o parte poligonul Semipalatinsk pentru arme atomice (456 teste sub- și supra-terane în 40 de ani), pe de alta, experimentele de agricultură socialistă soldate cu distrugerea sistemului hidrografic al mării Aral. Are o importantă populație rusă (cam 20%), de altfel, a fost loc favorit de deportare inclusiv pentru basarabeni începând din 1812. Concluzionând, un loc cu o puternică influență rusească.

Gândindu-mă că acum sunt publice și oficiale date privind rolul conducător al KGB în lovitura de stat din România anului 1989, mi-e greu să cred că în Kazahstan se mișcă ceva fără acceptul rusesc. De aceea, cred că actuala situație este doar un conflict între găștile lui Nazarbyev și Tokayev pentru ciolane, iar măsurile luate de Tokayev confirmă. Din toate astea, va ieși în avantaj Rusia care-și va întări pozițiile. Avantajele sunt multiple – resurse, teritorii importante în geopolitică, în relația cu China și SUA, inclusiv în contextul apropierii de China și discuțiilor cu SUA. Cineva a făcut o comparație splendidă cu Miorița – trei ciobănei cu interese opuse, gata oricând să se omoare între ei – SUA, Rusia, China.

Ucraina există ca stat de doar 30 de ani. În timpul URSS, avea vot și reprezentant separat la ONU (cred că și Bielorusia), dar asta era doar o manevră. Pe net găsiți informații privind două limbi rusă și ucraineană. Cred că toate informațiile sunt alterate de propaganda rusească (nu uitați de limba moldovenească a cărei irealitate continuă a fi susținută de Rusia). Am avut ocazia să ascult ambele limbi, cunosc ceva rusă. Nu sunt în măsură să afirm sau să infirm că ucraineana este un dialect rusesc. Ca român, am făcut comparația ucrainienilor cu rușii, prin prisma teritoriilor românești ocupate – toți o apă și-un pământ. La independența Ucrainei au fost garanți Rusia, SUA și Marea Britanie, dar Rusia a ocupat Crimeea cu nonșalanță și practic ocupă și zona estică.

Sunt de părere că intrarea în NATO a Ucrainei ar fi ca și cum ar intra Rusia în NATO. Însă, suntem vecini cu Ucraina și este preferabilă vecinătății Rusiei. Adică ar fi înțelept pentru noi ca Ucraina să continue a exista.

Biden tocmai a afirmat la aniversarea evenimentelor de la Capitoliu că „un fost președinte” a fost la originea atacului. Mi-am adus aminte de dimineața aceea când l-am auzit la radio pe Ilici îndrumând minerii la sădit de panseluțe și apoi mulțumindu-le pentru atitudinea muncitorească. Nu știu dacă justitia americană își va dovedi sau nu superioritatea, mă interesează ca a noastră să stabilească vinovățiile. Să audă și Ilici verdictul just. Ar trebui ca cineva să socotească și pierderile financiare ale României chiar dacă profitorii nu vor plăti.

Știți că rușii nu pleacă niciodată de pe unde ajung. Noroc că sunt trei ciobănei.

Foto: vestnikkavkaza.net, asiatimes.com, express.co.uk.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s