Învățați, învățați, învățați

Îndemn atribuit lui Lenin. Se referea la ridicarea nevoiașilor din noroi prin cultură.

Îmi aduc aminte de campania de alfabetizare cu hei-rup a anilor ’50 în care au fost implicați (obligați) și părintii mei, că era plan, desigur, un simulacru cum este tot ce au produs comuniștii.

Umblă vorbele acum că ar vrea să desființeze camerele de supraveghere de la bacalaureat pentru „îmbunătățirea” rezultatelor, că Abramburica ar vrea iar intrarea la facultate fără bacalaureat – numai lucruri „de bine„. Îmi reamintesc de admiterea la facultate „pe puncte„, pe bază de dosar, fără necesitatea studiilor medii a anilor ’50, prin care orice terchea-berchea căpăta o diplomă în buzunar care să-i justifice scriptic puterea discreționară.

Adevărul este că, înainte de anii ’50, o mare parte a elitelor românești nu proveneau din familii „de neam”, unii erau din clasa de mijloc, alții proveneau din țărănime. Erau oameni care au învățat și, uneori, au muncit pentru a-și susține studiile. Asta presupunea inteligență, talent și multă, multă muncă.

Aduși pe tancurile rusești, noii conducători nu-și doreau competiție. Cu câteva excepții care au făcut pactul cu diavolul, elitele au fost distruse – omorâte, internate în lagăre și pușcării, interzise la a ocupa un post conform pregătirii. Locul lor a fost luat de oamenii noi, niște neica-nimeni cum grăiește acum Olguța.

Și uite-așa, oamenii noi au ținut România în urmă 40 ani, puii lor și mai noi, alți 30. Rețeta a rămas mereu aceeasi: conducători fără scoală, cu titluri pompoase, mai nou cu diplome false sau îndoielnice. Primii 40 au fost dictatură. Dar ultimii 30? Cum au izbutit să stea la butoane? Folosind o bază electorală manipulabilă de inculți.

1654138_641523335954890_2062983522097336623_n

Cunosc bine școala românească, nivelul ei a scăzut constant în ultimii 30 ani și e clar că a fost în interesul guvernanților. Exemplele pe care le văd copiii și tinerii zilelor noastre sunt doar șmecherii de mare succes, niște inși agramați sau semianalfabeți în vârful societății, îmbogățiți peste noapte prin mijloace ilegale, nepedepsiți în vreun fel. De ce ar munci să învețe? E clar că ăștia care s-au ajuns, n-au făcut-o.

Soluția constă în educație. Oricine își poate depăși condiția de manipulabil prin educație. Și totuși, nu e suficient. Cel cu ievaluările este educat. Iată că intervine și caracterul. Aveau dreptate și ăia cu dosarul – ce naște din pisică, șoareci mănâncă.

În încheiere, o citez pe Veorica: „Pe mine mă iubește românii” . Q.E.D.

invata-pentru-examen

3 comentarii la „Învățați, învățați, învățați

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Băi, deștepților! | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s