Libera inițiativă

Deși, încă de pe 12 ianuarie ’90 coborâsem cu picioarele pe pământ, „golănisem” aproape două luni și participasem la toate protestele posibile, nu am emigrat așa cum toate semnele îmi spuneau s-o fac. De vină sunt numai eu.

În consecință, la sfârșitul lui ’90 am luat-o pe calea „liberei inițiative”. Folosind contactele pe care le stabilisem în timp, prietenii, am obținut câteva lucrări de același tip cu cele pe care le făceam de obicei.

Instituția unde lucrasem se ducea voit la vale, nu se contractau lucrări, în învățământul superior se plătea prost, cred că la începutul lui ’92 am luat-o exclusiv pe calea liberei inițiative. Prin ’94 deja se percepeau comisioane pentru obținerea contractelor pe care n-aveam cum să le dau (le-aș fi dat, dar nu știam cum). Am avut ani pe zero sau cu minus.

În ’92 încheiasem un contract de reprezentare cu o companie americană de vârf, într-un domeniu aparte. A fost greu până am convins sucursala elvețiană de seriozitatea mea, dar după eforturi financiare și cu perseverență am reușit. Am colaborat până în 2008.

Concurența mă prezenta ca fiind „și director și portar” dar așa, „one man show” m-am descurcat. Compania americană a fost cumpărată de un competitor cu care am lucrat în continuare aproape 3 ani fiindcă „eram pe felie”.

În această perioadă am încheiat contract cu o companie olandeză (în același domeniu) care a fost și ea cumpărată de același competitor – semn că am mână bună.

Între timp, am mai lucrat cu o companie americano-canadiană căreia i-am distribuit produsele și am produs sisteme cu produsele lor.

Și așa, fără comisioane, muncind mult, dar și fără îmbogățire, am fost pe linia de plutire, chiar deasupra ei.

M-a ajutat tenacitatea, încăpățânarea. Am mers contra vântului care ar fi trebuit să mă treacă oceanul.

Un comentariu la „Libera inițiativă

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s