Știați că? Suntem singurii din UE în care angajații din administrația publică câștigă cu 70% peste media pe economie. Unul din sistemele prin care aceștia sifonează banii bugetului sunt sporurile: spor de stres, de unde electromagnetice, de depresie după ce au venit din vacanță; spor de hrană, de Covid, de cunoaștere a unei limbi străine, de antenă. Datele INS (bugetarii cu statistica) spun că, după criză, între 2012-2019, numărul bugetarilor a crescut cu 400.000. Cine a făcut angajările și de ce, sunt lucruri cunoscute. Doar că și PNL a angajat 1.200 de specialiști în administrația centrală. Comparativ, cifra este mică, dar există.
Conform lui Cîțu, în 2019 salariile bugetarilor au fost peste 11% din PIB, în noiembrie 2020 au ajuns la 9,5% din PIB (aproape 100 mld lei), dacă se îngheață rezultă o economie de 17,6 mld lei.
Cine susține aceste cheltuieli? Păi, angajații din privat, aceia care nu primesc sporuri nici pentru stres, nici pentru unde electromagnetice, oricum, nu pentru depresie, hrană, Covid, antenă, limbi străine. V-a greșit vreodată unul dintre aceștia ceva cu pixu-i indolent? Ați aflat cât de greu repari o asemenea greșeală, cu câți bani și alergătură? În timp ce autorului greșelii nici nu-i pasă. Cei mai mulți dintre salariații privați au stres fiindcă au răspunderi reale, lucrează la calculator, mănâncă precum toți oamenii, trebuie să cam știe limbi străine. Doar că la privat nu primesc sporuri.
Cine sunt angajații ăștia care ne pun pe primul loc în UE? Păi, aceia care vă primesc cu ostilitate când aveți treabă într-o instituție publică, vă umilesc de câte ori au ocazia, aceia care vă răspund în doi peri, care nu vă lămuresc niciodată, care storc banii de la dumneavoastră, care vă trimit la plimbare, care se plictisesc fumând pe culoare, cei care au făcut platforma asta neispravită de vaccinare anticovid.
În general, aceia care orice s-ar face că fac, fac greșit. Aceia care se strigă toți cu același nume – Dorel.
Foto: ziaruldevrancea.ro.