Lumea cealaltă

Cum vede un caracter modificat ca mine cealaltă lume – cea considerată normală/bună?

V-am mai spus că mi-a plăcut dintotdeauna să mă plimb. Nu mă voi opri la vizite pasagere – Berlinul încă de Vest, Europa apropiată, ci la sejururi (mai de grabă tururi) de cel puțin trei săptămâni care-ți pot lăsa o impresie despre cum se petrec lucrurile pe-acolo.

Am patru exemple: o țară considerată tradițional la noi inferioară nouă și trei care se află în topul primelor clasate privind nivelul vieții și șansa de fericire a locuitorilor. Nu voi omite impresiile de călătorie, dar subiectul blogului este despre societatea/societățile acestor țări atât cât am perceput eu.

Divaghez puțin, ca să vă povestesc istoria neromanțată a unui fost coleg emigrat. S-a angajat prin ’90 ca proaspăt absolvent. Era poreclit PCMan fiindcă rămânea după-masă și studia singur programare. Era bonhomme și avea o atitudine gen „ce-o fi, o fi”. Unii îl cam luau peste picior. Familia lui îmi cunoștea tangențial familia. Prin ’92 a plecat de unul singur (avea soție și fetiță) în Canada.

După 2000, într-o vară, făceam plaje la „Trei papuci”. Alături, se instalează pe un cearșaf o familie cu două fetițe mari. Soția mă întreabă dacă nu cumva îi cunosc, nu-mi era foarte clar, așa că spun în gol tare: D-l … Pe scurt, era chiar PCMan. Iată ce mi-a povestit.

A dus-o foarte greu primii vreo trei ani, nu găsea de lucru. Disperat, a dat interviu de angajare la spălat WC-uri – nu l-au acceptat ca fiind supra-calificat. După mai mult de un an, „fie ce-o fi” și-a adus și familia, cu aceleași perspective foarte negre. În Canada, în situația grea, fără asigurare medicală, i s-a născut a doua fată. După mai mult de trei ani, lucrurile au început să intre pe un făgaș normal. Când l-am întâlnit, era prosper, fetele erau mari, soția nu lucra, vizitase multe locuri exotice. Acum cred că trăiește în State.

O poveste grea, despre tenacitate, cu final fericit. Dacă voi mai avea ocazia, vă voi mai spune una.

Deocamdată urmează impresiile mele despre alte societăți.

5 comentarii la „Lumea cealaltă

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Epitaf COVID | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: După buget, coane Fănică | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Încă un caz fericit | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s