Made in China

Mai nou, Made in People Republic of China. Acum 50 de ani, era garanția calității. Între timp, consumerismul a cucerit și estul Asiei. Acum este un chinezism produs la un preț ce spulberă orice concurență, nu neapărat de calitate. China este furnizor aproape unic si pentru materii prime gen pământuri rare.

Multinaționale produc în China, companii chinezești produc tot acolo. China a ajuns o mare putere economică. Se spune că eticheta Made in Germany este produsă în China. A venit și inevitabilul, a izbucnit un război comercial manifest între China și Statele Unite. Am fost și eu o victimă colaterală.

Dar iată că am ajuns în vremea coronavirusului. Producția din China s-a diminuat mult, transporturile de acolo au devenit o problemă, exporturile Chinei au început să lipsească de pe piețe. O lume întreagă a putut constata că toate accesoriile (măști, combinezoane, mânuși, ochelari, ventilatoare, …), necesare în lupta cu pandemia care ne-a cuprins venind din China, se produceau, în cea mai mare parte, chiar în China.

Desigur, statele au luat măsuri, au improvizat, au început producții pe cont propriu a produselor atât de necesare, dar inexistente. Chiar și Românica.

Ce va fi după? Cred că la revenirea economiei mondiale, China nu va mai fi tot acolo, cel puțin prin prisma principalului producător de orice. Statele își vor da seama că e mai bine să producă singure o listă de bază.

La fel, și admiratorii români de astăzi ai Chinei comuniste, precum Găbița de Voluntari, se vor fi scufundat.

2 comentarii la „Made in China

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Conspirația COVID | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s