V-am povestit deja cum am căutat izvorul fericirii, călătorind în cele mai fericite state. V-am povestit și concluziile. Dincolo de numărul serverelor de internet și multe alte criterii, punctul comun al fericiților lumii- numitorul comun – este bunăstarea.
Dar să-i lăsăm pe fericiți. Să ne limităm la civilizație, adică extindem aria despre care discutăm. Și aici, condiția de bază este bunăstarea ca medie.
Ei bine, Mama Rusia nu s-a numărat niciodată printre țările civilizate. Nu-mi argumentați vă rog cu marii scriitori, compozitori, cu acela cu tabelul elementelor sau cu cel cu reflexele. În ultimul secol, propaganda rusească și-a creat o mulțime de idoli mari care au inventat tot, dar sunt doar ficțiuni. Am cunoscut în Rusia oameni cu același statut social ca mine, pentru care locuitul într-un apartament individual era un vis fără speranță – 1990 Leningrad. Sunt sigur că la fel este și acum – înghesuiți la comun. Rusia a fost totdeauna, este și acum, un stat autocrat al țarilor și camarilei lor. Restul, carne de tun, buni de muncă.Doar Ivan cel Groaznic.
Simplu, civilizația se termină acolo unde nu este bunăstare. Pentru cei lipsiți de civilizație, ignoranța, sărăcia, mizeria sunt mijloacele prin care sunt stăpâniți. De aceea, Rusia nu putea să permită o altă stare de lucruri nici celor din sfera ei de influență, așa cum a fost România. Rusia vrea multă crimă și puțină pedeapsă.
Vă rog să răspundeți singuri la niște întrebări simple:
- Unde s-au născut toate tehnologiile solid state – de la tranzistoare la procesoarele moderne, care ne marchează existența?
- Unde a fost garajul în care s-a făcut primul home computer, precursorul PC-ului de astăzi?
- Există vreun limbaj de programare serios inventat în Rusia?
- Unde s-au născut comunicațiile moderne care ne guvernează acum viața și fac totul atât de ușor – telefonia mobilă, internetul?
- Unde a apărut GNU GPL (GNU General Public License)?
- Unde a fost creată moneda virtuală – bitcoin?
- Unde companii private dezvoltă la vedere tehnologii spațiale, fără secretomanie?
Desigur, puteți lungi lista întrebărilor. Dar răspunsul este unic – în lumea civilizată. De ce nu dincolo? Fiindcă toate acestea presupun libertate de cunoaștere, comunicare. Sunt chestiuni incompatibile cu lipsa civilizației, a bunăstării. Rusia are telefoane mobile din cauză că nu a avut de ales, nu a putut opri valul. Rusia se străduie să controleze, să limiteze tot, în primul rând comunicațiile, internetul – mințile oamenilor nu trebuie să fie libere. Rezultatul acestui control? Tocmai l-am enumerat mai sus.
Vă rog să-mi spuneți dumneavoastră un singur lucru care a contribuit la civilizație, ceva original și important, izvorât din lumea necivilizată, din Rusia. Eu cunosc doar contrarul – teroare, morți, lagăre, gulaguri, deportări.
Foto: adevarul.ro.