Există o grămadă de definiții pe net, mai toate axate pe ideea adaptării producției, ofertei la necesitățile oamenilor. Eu cred că este exact invers. Se urmărește convingerea oamenilor de a accepta oferta. Pe scurt, o manipulare.
Găsiți și noțiunea de marketing politic sau electoral. Găsiți aici și o grămadă de profesioniști, și de asociații profesionale. Parcă nu i-aș numi la grămadă mâncători de rahat, deși cred că n-aș fi foarte departe de adevăr.
De exemplu, cum aș îmbrăca o agentură rusească transformată în partid? Păi, i-aș da o alură extrem de patriotică, cel mai patriotic partid. Aș avea grijă să stârnesc și nostalgii, desigur, tot patriotice – n-a fost prea rău, eram suverani. Basarabia? Sigur că da, în fond și Rusia vrea unirea, unirea României la Basarabia. Aș împărți membrilor vocali ai agenturii, pardon ai partidului, o listă de lozinci pe care să le strige de câte ori au ocazia. N-aș ezita să preiau și de la ceașcă, ar fi ca un mesaj subliminal. În rest, le-aș împărți bibliografia sputnik, doar și ei poartă cămașa marelui patriotism.
Prin mahalaua mea încă se practică marketingul clasic. „Aragaze, frigidere, mașini de spălat, … cumpăr„. „Varză, varză, hai la varză„. „Care n-are dovleci„.
N-am pretenții că m-aș pricepe la marketing deși, mi-ar fi prins bine. Totuși, uneori trebe. Spre exemplu, zilele trecute doream să scap de ceva. Am pus un anunț: „Ofer … Contactați-mă …„. Vreo două zile, nimic. Am revenit și am băgat un comentariu: „E moca„. Ei, ce credeți?
Foto: translationagency-perfect.com.