Marx și plusvaloarea

Consternat, privesc la recrudescența ideilor și politicilor de stânga care n-au adus oamenilor nimic bun. Nu cred că-mi puteți da un singur exemplu. Eu pot să vă dau o grămadă de exemple de dezastre, crime odioase și nenorociri generate de marea filozofie pe care a propulsat-o Marx.

Nu mă refer la neica-nimeni, politicienii români, ci la nivel mondial. Recent s-a aniversat la UE sau în Germania, ceva legat de Marx, aniversare care m-a lăsat perplex. Chiar nimeni nu sesizează oroarea?

În câteva cuvinte, care sunt susținerile lui Marx:

Capitalistul angajează un muncitor (clasa muncitoare) pe care-l exploatează deoarece îl plătește mai puțin decât rezultatul muncii acestuia. Diferența este plusvaloarea care-l îmbogățește pe porcul de capitalist.

În teoria catastrofală, plusvaloarea este strict rezultatul și măsura exploatării.

Vă propun să lăsăm deoparte faptul că preturile de vânzare într-un mediu concurențial sunt stabilite de piață, de cerere și ofertă (amintiți-vă cât costa cafeaua la negru pe vremea lui ceașcă). Să ignorăm absența unei corecte definiri a valorii rezultatului muncii exploatatului. Să ignorăm și riscul pe care și-l asumă cel care investește capitalul, adică plătește salariul muncitorului.

Încă de pe timpul lui Marx au apărut mașinile. Introducerea mașinilor a micșorat numărul locurilor de muncă și a generat revolte. Mașinile care produc (de fapt orice tip de mașină este destinată înlocuirii muncii umane) generează și ele venituri pentru capitalist. Unde mai este plusvaloarea la exploatarea mașinii? De ce clasa muncitoare s-a războit cu mașinile în încercarea de a le înlătura? Rezultă că-și dorea exploatarea?

Să lăsăm industria. Ce facem cu agricultura actuală care, în multe situații, este rezolvată pe suprafețe foarte mari de membrii unei singure familii sau doar de câțiva oameni? Cine exploatează pe cine? Cine generează plusvaloare?

Mai vreți exemple? Magazine fără vânzători, bănci fără funcționari, conceptul online,

Nu știu dacă Marx a fost un ignorant care a încercat să-și câștige banul fără a fi exploatat, dar exploatând – cineva trebuia să-i tipărească și să-i vândă capodoperele și nu a murit în mizerie, deși succesul financiar a fost post-mortem. Însă, întrebările nu au răspuns.

Singura concluzie este că marxismul, socialismul, comunismul, teoriile de stânga sunt doar niște rahaturi grețoase menite a manipula proști ținuți conștient în ignoranță în folosul zdrențelor roșii.

Și-așa, am ajuns la bătrânețe să învăț și eu Socialismul științific. Cât de științific, tocmai v-am spus.

Și este incredibil câți nebuni sau lepre dezvoltă încă teoria plusvalorii.

exploit-1

6 comentarii la „Marx și plusvaloarea

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Lepra | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Unde ne sunt proletarii | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Proști și profitori | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: Valoarea | Născut pe lista neagră

  6. Pingback: Sărac și cinstit | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s