Moș Crăciun

Nu știu cât de cuminți ați fost voi, dar eu, sigur n-am fost. Uite, Veorica, draga de ea, a smuls din fondul de rezervă lovele pentru a se asigura că pensionarii primesc pensiile. Și, uite-așa, unii pensionari și le-au primit, dar eu nu. Ghinion sau poate, chiar și ea s-a prins că sunt pe lista aia. Sau, m-a turnat careva.

Dar, ce s-ar fi întâmplat dacă, eu pensionarul, aș fi întârziat, fie și o zi, cu plata dărilor sau cu depunerea vreunei declarații fiscale? Aaaa, asta nu se poate – penalități, majorări, poate chiar și aspecte penale. Păi cum asta? Eu trebuie să zic merci dacă, într-un târziu, voi primi banii, iar ei fără obligații, fără răspunderi? Atenție, n-am scris „voi incasa” fiindcă s-ar fi referit la un drept, ci „voi primi” ca și cum ar fi o pomană. Deși mă număr printre cei mulți care au cotizat mult și bine, iată că sunt tratat ca un pomanagiu, ca la ajutor social. Mă mir că nu mă pun și să mătur în schimb.

Dar să revenim. Cine îmi spune cum să obțin cuvenita majorare, cuvenitele penalități de la stat? Fiindcă, nu ei îmi dau moca, ci eu îi creditez.

Pe de altă parte, o masă din ce în ce mai mare de personaje, fără multă muncă, fără multă cotizare, primesc pensii speciale. Tocmai a fost majorat numărul acestora, tocmai și-au asigurat indexarea specialelor. Cine sunt ăștia? Unii, fără școală sau cu vreo diplomă de la Bălți, fără muncă, fără răspunderi, așa, „niște neica nimeni” ca s-o citez pe Olguța. Nimeni, dar șmecheri, că asta primează la noi.

În condițiile astea, cum să mai ajungă banii și pentru mine?

Și acum, surpriza. Ieri era termenul de plată a pensiei. Mâine e scadența dărilor. Eu le-am plătit (vreo trei pensii), ei nu mi-au plătit o pensie. Unii proști și unii șmecheri.

Și iar strig, ca pe vremuri: Dați mai puțin să s-ajungă la toți.

Această prezentare necesită JavaScript.

4 comentarii la „Moș Crăciun

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Cum îți face fiscul viața ușoară | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Prin împărăția Chiparosului | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Analiză de text | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s