NO

După un solstițiu de iarnă pe un meleag sudic, acolo unde cenușă este totul, un solstițiu de vară în cel mai nordic punct al Europei continentale, 71°10’15,7″ latitudine nordică.

Din nou, una din națiile cele mai fericite ale Terrei.

Norvegia, cu multe fiorduri spectaculoase, lacuri, munți înzăpeziți, orașe populate vechi mult dincolo de cercul polar, trecători muntoase, tuneluri, multe tuneluri. Norvegia are probabil 1.000 km tuneluri rutiere, prin munți, pe sub fiorduri (pe sub mare). Oare n-are bani vestita primăriță să-i viziteze, poate-i mai vin niște idei; dar nu pe banii contribuabilului.

Am parcurs Norvegia de la sud la nord; ținta nu au fost așezările urbane, dar nu regret că le-am vizitat pe unele.

Relieful este diferit de Noua Zeelandă. Fiordurile sunt mult mai largi și mai lungi. Pantele fiordurilor sunt mai molcome, nu foarte abrupte/verticale. Munții sunt predominant cu roci cristaline – granit, bazalt, deși există și calcare. Eu n-am văzut ghețari, dar era încă multă zăpadă.

Șoselele sunt mai înguste ca la noi și în restul Europei, dar mai late ca în Noua Zeelandă. Ferryboat-uri leagă peste fiorduri porțiuni ale șoselei (acolo unde nu este tunel submarin). Cred că majoritatea tunelurilor sunt făcute în ultimii 30 ani. Tunelurile nu au lucrări/consolidări interioare; majoritatea acestora constau doar în ceva plase de sârmă, fiindcă beneficiază de roca cristalină în care sunt forate. Gândiți-vă la dificultățile forării într-o asemenea piatră.

Cu excepția renilor pe care-i întâlnești des în nord, viețuitoarele și plantele sunt cam ca la noi, sigur, regnuri mai adaptate frigului. Noi nu am văzut animale polare – urși, vulpi, lupi, deși probabil sunt.

Am văzut cam toate locurile menționate prin prospectele turistice. Orașele nu au constituit obiectivele vizitei, dar am parcurs și am vizitat câteva. Ca puncte principale, menționez Stavanger, Preikestolen (Pulpit Rock), Bergen, Sognefjorden, Geirangerfjorden, Storfjorden, Trollstigen, Romsdalshornet, Atlantic Road, Kristian Sund, Trondheim, Snåsavatnet, Namsskogan, Mosjøen, Mo i Rana, Nesna – un loc splendid, Saltfjorden, Bodo, arhipelagul Lofoten, Møysalen, Tromsø, Lyngen, Oksfjord, Isnestofoten, Skaidi si Nordkapp la solstițiu.

11 comentarii la „NO

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Antarctica | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Și, am trecut Yukon-ul | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: De-ar fi să mă mai nasc odată … | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s