În căutarea izvorului fericirii lumești, am străbătut mai multe țări despre care v-am povestit impresiile mele cât de detaliat am putut. Toate au un PIB pe locuitor mare și, cu excepția Turciei, sunt în topul țărilor fericite.
M-am uitat și pe criteriile de alcătuire a acestor statistici. Ei bine, unul din criterii este bunăstarea și iar am ajuns la bani despre care se spune că n-aduc fericirea.
Despre Norvegia, Noua Zeelandă, Finlanda se mai poate spune și că sunt niște state democratice stabile, cu un coeficient al corupției foarte mic. Încercând să aflu ce numesc ei corupție, am găsit referitor la Norvegia că e vorba de cheltuirea banilor publici, mai ales privind achizițiile. Deci, se fură foarte puțin.
Aș mai adăuga că fără să fi avut posibilitatea de a afla la fața locului care este procentul de salariați bugetari, cât din serviciile publice au fost „externalizate” către false companii private și fără a fi căutat statistici, impresia generală cu care am rămas este cheltuirea cu multă măsură a banilor publici, chiar cu zgârcenie.
O șosea îngustă este mai ieftină. Scăderea coeficientului de siguranță a fost compensat prin reducerea limitei de viteză. Tuneluri înseamnă cheltuieli, dar rezultatul este scurtarea distanțelor și, până la urmă, controlul operativ al teritoriului național.
Mai trebuie spus că niciunul din aceste state nu are cultură latină. În consecință, regulile sunt mai strict respectate și puse în aplicare.
Eu m-am format într-o societate în care autoritatea reprezenta opresiunea. De aceea am respins-o și nu am acceptat-o niciodată. Oricând, reflexul meu este de a mă opune, este frondă. Pe de altă parte, îmi plac regulile și, în general, le respect. Una dintre ele este să nu-i deranjezi pe ceilalți, alta este să respecți proprietatea.
În ce mă privește, prefer flexibilitatea unei societăți latine în locul unei rigurozități exagerate. Totuși, în locul unei societăți cu false ierarhii ca a noastră, cu tot ce decurge din asta, prefer strictețea oricăreia din cele trei vizitate.
Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră
Pingback: Paranghelie și rigoare | Născut pe lista neagră
Pingback: Hidrocarburile | Născut pe lista neagră
Pingback: Banii „aduce” fericirea? | Născut pe lista neagră
Pingback: Regulile sunt reguli | Născut pe lista neagră
Pingback: Mama Rusia | Născut pe lista neagră