Pohtele și mujicii

Regret că predicția mea privind Ucraina s-a adeverit. Aș fi preferat să mă înșel. Chiar am crezut că nu se va mai întâmpla fiindcă, odată cu recunoașterea celor două republici populare, toate temerile lui Putin privind NATO sau UE se risipiseră dacă, să zicem, ar fi fost reale.

Se pare că Rusia a bombardat în zonele Kiev și Odesa, iar armata rusă dă un comunicat că forțele separatiste au mutat linia frontului 3 km în detrimentul forțelor ucrainiene. Asta, da fățărnicie.

Când am afirmat că Ucraina va fi ocupată, m-am bazat doar pe analiza personalității lui Putin și propaganda deșănțată sputnik a ultimilor ani. Ce fel de om își poate dori să fie șef pe viață? Poate avea toate țiglele pe casă? Tocmai ne-a demonstrat că nu. Un om (am folosit termenul în sensul larg) cu pohte nemăsurate, avid de putere. Ca și dumneavoastră am tot văzut zilele astea evenimentele din Rusia, Putin mergând pe culoarele lungi, între aplaudaci, între cocoane gen Suzana Gâdea sau Lina Ciobanu cu zâmbete largi până dincolo de urechi. Țanțoș ca un cocos. Pe scaunele de lângă culoarul de trecere prezidențial, doar pitici, ca nu cumva să-l complexeze. Gândiți-vă sincer. V-ar plăcea să fiți în locul lui? Mie nu. Aș simți o jenă, o rușine. Cum să-mi bat joc de atâția oameni? Oare ceașcă și-a bătut joc de Suzana și de Lina? Ele erau mulțumite de locul ocupat, mândre. Urmașii celor două sunt bine și ei, poziții înalte. Iată că n-a fost umilire. Dar atunci, inseamnă că toți acești Lina, Suzana sunt părtași. Da, dar iată că nimeni n-a răspuns pentru faptele lor. Oare umiliții lui Putin vor răspunde vreodată?

Numai că, nu doar pe umiliții aceștia se bazează Putin. Mai există amărâții umiliți, mujicii, care sunt hrăniți doar cu o propagandă patriotardă. Ce mari o să fim noi. Însă ei tot umili vor rămâne. Dar noi avem mujici? Sigur că da. I-ați uitat pe ăia care pupau steagul lui dracnea, pe bugetarii scoși la manifestație (oricum nu făceau nimic altceva) pe banii noștri ca să susțină suveranitatea României? Dar pe alea care întindeau mâna s-o atingă pe Veo în speranța că prostia se ia? Credeți c-au murit de COVID, au dispărut? Ce credeți că se cânta pe sputnik atunci și acum? SUVERANITATE! Aceeași clamată de Șoșo când a lins cizmele excelenței sale Kuzmin. Dar proștii împinși din spate de Gicu Simion? Dar ăia împinși de aceiași care mărșăluiesc pentru libertatea lor? Știu ei oare ce inseamnă să n-ai libertate, să trăiești într-un lagăr, să mănânci cu rația și pe cartelă adidași de porci și gheare de găină, să bei nechezol? Să te salte securitatea în zori? Sigur că nu, sunt doar dobitoci, mujicii noștri. Asta este, pohtele le rezolvă mujicii.

Ce se va întâmpla acum? Se va opri Putin la Nipru? Va merge la gurile Dunării? Se va opri  la Nistru? Va ocupa doar Ucraina sau și ce a mai rămas din Basarabia după ce „Stalin a dat Ucrainei” restul? Va revendica militar și vechea sferă de influență pe care o consideră a lui? Oare există vreo limită pentru Putin? În câte zile ar ajunge la Berlin din nou? Este armata Germaniei mai tare ca a Ucrainei?

Hai să pun problema altfel. Să spunem că ocupă Ucraina toată, poate și R. Moldova. Va înghiți sancțiunile economice foarte dure ale UE și SUA. Dar care este scopul / finalitatea sancțiunilor? Credeți că ar putea rușii să se întoarcă? Eu sunt sigur că nu. Cel mult, să se oprească o vreme, dacă se ridică sancțiunile. Nu poate lovi estul UE fiindcă este în NATO. Ce ar putea lovi pentru a-și demonstra determinarea? Mă gandesc la sudul fostei URSS – Putin întregitorul. Haideți să ne amintim de pactul Ribbentrop-Molotov, evocat voalat chiar de măria sa. Basarabia o deține de facto. Balticii sunt în NATO (au și trupe românești pe acolo). Ce a mai rămas? Finlanda.

În sfârșit, nu știu dacă va avea răbdarea reîntregirii înainte de a ataca estul UE. Dar când o va face, fiindcă nu-l pot vedea pe Putin nefăcând-o, va fi război mondial. Ei, cum vă spuneam, sunt multe valize, nu știu care descreierat va apăsa primul butonul, totuși, aș îndrăzni să fac pariu cu oricare dintre dumneavoastră, pe orice sumă, privind primul descreierat. Păcat că nu am putea finaliza pariul – m-aș fi îmbogățit (în sfârșit).

Mi-a venit în minte un banc vechi. Sultanul (nu țarul) impune unui mujic ca, într-un an de zile să-și învețe măgarul carte (nu mai știu motivul). Dacă nu va reuși, îl va descăpățâna. Cum după această decizie, mujicul nu era foarte nefericit, fiind întrebat, el explică:

Ehe, cine poate ști? Până la anul, ori moare măgarul, ori moare sultanul, ori învață dobitocul carte …

Dar, dacă nu moare măgarul, dacă nu moare țarul, și dacă nici nu învață dobitocul carte? Aceasta este întrebarea existențială.

Foto: adevărul.ro.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s