Povestea lui Pavel

Am mai scris negativ despre cele două divizii alcătuite de lichele și din prizonieri de război din URSS – Trăiască 7 Noiembrie, am stârnit și indignarea unui cititor – Nostalgici. Iată că zilele trecute a dat colțul și una din leprele sosite atunci (La moartea unui general. Eroul român cu uniformă sovietică!), unul din speciali.

Vă voi spune povestea unui alt român întors cu vestita divizie. Îl chema Pavel și mi-era cumva rudă de departe, prin alianță. Povestea nu am auzit-o direct de la el ci, de la apropiații lui.

Va să zică, Pavel plecă la război pe frontul de est. Basarabia, Nistrul, Cotul Donului, Stalingrad. În această perioadă a fost un fel de ordonanță a lui Marin Dragnea sau foarte apropiat de acesta. Unitatea lui Pavel, ce mai rămăsese din ea, ajunge în prizonierat. Cu privire la acest moment, EVZ menționează versiunea conform căreia Dragnea s-ar fi predat, nu a fost luat prizonier. Versiunea este susținută de Pavel care se despărțise de Dragnea înainte de a ajunge prizonier. Dragnea nu a fost în prizonierat cu Pavel.

Despre prizonierat, omul a povestit câte ceva, numai atrocități. Totuși, după ’90, ar fi vrut să găsească o familie de ruși care l-au îngrijit la un moment dat pe drumul înghețat către lagăr și i-au dat/făcut o pereche de încălțări care, în acele condiții, făceau distanța dintre viață și moarte. Baraca în care dormea în lagăr era de fapt doar un acoperiș sprijinit pe patru stâlpi, în mijlocul viscolului.

În sfârșit, la un moment dat, toți prizonierii din lagăr sunt luați și trimiși înapoi cu noua divizie. Nu au fost întrebați. Probabil, toți au rostit noul jurământ de frăție cu Armata Roșie publicat de EVZ. În noua divizie, Pavel îl întâlnește din nou pe Dragnea devenit între timp ofițer dar, nu se mai poate apropia de el. Cum Marin nu fusese înainte ofițer, rezultă că a fost școlit de ruși.

Deci, Pavel al nostru, după multele încercări în marșul lui spre est și apoi spre vest, scapă de ipostaza de a ataca Iașul și fuge, vrând să ajungă acasă. Este socotit dezertor, este prins și condamnat la moarte. Nu era singur, erau multe camioane cu soldați români reveniți care încercaseră să fugă și urmau a fi împușcați.

Din camionul morții, vede un cunoscut și izbutește să comunice cu el. Acesta ia legătura cu familia lui Pavel. Bunicul lui Pavel vindea lapte unora, prin zona Văcărești. Între clienți era și un ofițer, probabil important, căruia îi dădea lapte de mulți ani. Acesta izbutește să-l scape – Lanțul slăbiciunilor. Întors în satul lui, Pavel este din nou arestat de sovietici, turnat de un om de bine, tot pentru a fi împușcat. Din nou scapă prin aceeași intervenție.

Nu a putut fi angajat nicăieri, niciodată. A muncit la pavaj pentru a-și întreține familia. Cred că știți ce înseamnă asta.

În sfârșit, anii au trecut și a ajuns în ’90. La îndemnul familiei, a făcut și el cerere pentru o pensie de veteran, fiindcă era veteran. Deși cred că au fost mulți profitori, mai ales privind cei întorși cu cele două divizii, a fost respins. Cred că nu avea documente, având în vedere circumstanțele. Fiindcă avea nevoie de pile și martori, cere audiență la Dragnea care avea pâinea și cuțitul.

Acesta îl primește dar, refuză să-l recunoască. Pavel insistă, îi povestește fapte, evenimente de pe frontul de est unde fuseseră împreună – fără succes. În final, îi arată o poză veche unde erau împreună. În sfârșit, Dragnea îl recunoaște – Aaaa, Pavele, tu ești? Ai venit să-ți dau și ție o pensie, mă? Dar, Pavel era deja scârbit profund. Ia răspuns că NU și a plecat.

Astfel, Pavel a murit fără pensie de veteran, Marin cu specială, decorat de Putin și admirator al Anei Pauker. Ce pot spune? Dumnezeu să-l odihnească. Pe Pavel, nu pe Marin.

P.S. Sper să fi primit o permisie nepotul la înmormântare că, ce naște din pisică, șoareci mănâncă.

Foto: ro.historylapse.org

Dragnea este NEPOTUL POLITRUKULUI Marin Dragnea, admiratorul Anei Pauker!, România liberă: Liviu Dragnea este nepotul de văr

,

2 comentarii la „Povestea lui Pavel

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Crimă și pedeapsă | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s