Puturoși

Joi seara, la B1 Tv, am ascultat-o pe Raluca Turcan declarând live: „nu toți bugetarii sunt puturoși” și apoi ”sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși”. Discuția era în contextul multiplelor și penibilelor sporuri care dublează și triplează salariile bugetare. Recunosc, mi-a plăcut exprimarea. Eu nu găsesc justificare niciunui fel de spor. Este nefiresc și doar o hoție.

Un om dorește să ocupe un anumit post. Când face această opțiune, omul nostru se presupune că este informat, sau trebuie să aibă acces la informații, privind fișa postului (adică ce anume trebuie să facă la locul de muncă și ce pregătire trebuie să aibă) și desigur, trebuie să i se declare clar care este remunerația de început și perspectivele.

Așadar, omul nostru își redactează cv-ul, se înarmează cu documente doveditoare și merge la un interviu sau dă un concurs. Vă rog să-mi sugerați dumneavoastră o companie care ar aprecia o hârtie tipărită de SNSPA sau de alte fabrici.

Cam așa se intamplă lucrurile în mediul privat și așa ar trebui să se întâmple peste tot, fiindcă așa este economic și normal. Numai că, uriașul nostru aparat bugetar funcționează pe cu totul alte principii. În ce privește pregătirea, dacă ai patalamalele, ești în cărți. Nu contează cine le-a tipărit, fiindcă cei ce examinează se simt cu musca pe căciulă. Trebuie să demonstrezi nu că poți face ceea ce scrie în fișa postului, ci că ai conexiuni, că faci rost, că ești din partea lu’, că ești amantul/amanta/finul/fina/… lu’, că ai dat ciubucu’ lu’. Apoi, de fapt, nu se angajează pentru salar, se angajează pentru sporuri, se angajează pentru ciubucuri, fiindcă sporurile n-ajung.

Legea unitară de salarizare nu a existat tot timpul, la un moment dat își făceau de cap care cum dorea cu salarii bugetare aberante. S-a dorit reglementarea situației și uite unde s-a ajuns. Abia la angajare, salariatul află cum îi este periclitată viața prestând activitatea respectivă și este nevoit să primească compensații sub forma de sporuri, adaosuri, vouchere, majorări.

Care companie ar ține un angajat puturos? Câte zile l-ar ține? Cât ar dura până i-ar da șutul bine meritat? Este ilogic să admiți că un sistem care trebuie să producă, să ofere niște servicii, să administreze ceva poate conține puturoși, ba chiar să accepți că ar putea fi toți puturoși.

Și am ajuns iar la întrebarea existențială – a fi sau nu – sunt bugetarii puturoși? Selectează sistemul doar puturoșii?

Foto: digi24.ro (gândaci puturoși).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s