Raketa

Așa se numea primul aspirator din comerțul socialist (sau o fi fost din contrabanda sovietică?). Nu contează, comuniștii au niște fixuri verbale, niște mândrii patriotice, cuiul lui Pepelea – totul era al lor. O parte dintre dumneavoastră nu se poate să nu-și amintească pretenția lor privind prioritatea primei rachete.

Dar să revenim. Publicația sufrageriei lui Oprea trage zilnic măcar un titlu anti-NATO și o ridicare în slăvi a Rusiei. În ultima săptămână au fost doar două călcări pe bec, paginile respective fiind repede ascunse de cineva. Una se referea la un sistem de comunicații satelit și senzori pentru depistarea precoce a rachetelor, fie ele hipersonice, în experimentare la americani. A doua compara importanța a două întâmplări ale unei singure zile – aterizarea forțată a elicopterului american și ieșirea din pușcărie a lui dracnea, în defavoarea celui din urmă. Ulterior, publicația a scos în evidență doar situația noastră de sclavi din cauza căreia s-a produs accidentul. Mie mi se pare că prezența americană la orice sărbătoare a noastră ne onorează. Revenind, publicația sufrageriei ne-a anunțat, cu multă mândrie patriotică, lansarea cu succes a unei rachete hipersonice rusești, aș spune că includea și o ușoară nuanță amenințătoare – băgați-vă mințile în cap, uite ce au ăștia, asta e tabăra cea bună. Aproape am avut senzația că citesc sputnik.

În ziua următoare a zburat raketa lui Bezos, aceea căreia niște minți destupate îi interziceau returul. În capsulă, un puști, o babă și frații Bezos – oameni bogați, dar obișnuiți, fără nimic altceva special. Probabil că s-a și urmărit să se arate asta, dar n-are importanță. Acum cele câteva minute de imponderabilitate costă câteva sute de mii, pe viitor, lucrurile se vor schimba. Racheta nu este războinică și este produsă de o companie privată, este reutilizabilă ca și capsula cosmică.

Paralela celor două rachete arată două mentalități complet diferite. Mă întorc cu gândul la România noastră socialistă. Nu se punea problema ca cineva să zboare în cosmos pe persoană fizică. N-aveai voie nici dincolo de granițe, darmite în Cosmos. N-aveai voie să comunici, un emițător, oricât de slab, era o crimă, îți trădai țara. Chiar și posturile de radio aveau sisteme diferite pentru a face recepția mai dificilă. Dintr-o asemenea mizerie a ieșit Zircon, hipersonica aptă să transporte nu știu câte ogive nucleare și care trece de orice scut.

Păi, cum să nu fii mândru!🙂

Foto: fox44news.com, news18.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s