Rațional și irațional

Dacă am în familie un bolnav TBC sau o altă boală molipsitoare, mă supun analizelor pentru a vedea dacă nu am și eu microbul/virusul, mă feresc, sunt precaut. Dacă există un vaccin, o medicație preventivă, le folosesc. Pe scurt, fac tot ce pot pentru a nu mă îmbolnăvi și eu, pentru a nu-i molipsi pe alții. Asta nu exclude obligația de a-i acorda tot sprijinul moral și material bolnavului. Nu sunt sigur, dar cred că legal, am obligația de a-mi verifica sănătatea și de a nu răspândi boala. O perioadă, libertățile mele, obiceiurile zilnice, nu vor mai putea fi aceleași.

Oare, de ce în cazul COVID, lucrurile trebuie să se desfășoare altfel? Ce are SARS‑CoV‑2 diferit? Ce-l deosebește de alte boli? Este doar un virus. Nu omoară aproape tot precum Ebola, dar este mai insidios, este foarte molipsitor, unii fac forme foarte ușoare, dar unii dau colțul. Nu are încă un antiviral specific (se pare că acum este unul în teste în SUA), tratamentele sunt în funcție de organele afectate care pot fi oricare. Dar există un vaccin. Vaccinul este imperfect ca oricare alt vaccin, anticorpii au o persistență limitată. Însă are o calitate dovedită statistic – probabilitatea de a face o formă gravă, de a da colțul, scade spre zero. Nu m-am vaccinat niciodată sezonier pentru gripă, mi-e lene să alerg după vaccin, nu vreau să dau lovele. O dată la câțiva ani, fac o gripă urâtă, dar n-am ajuns niciodată în spital cu asta. Vaccinul anti-COVID este moca, este accesibil oricui. După 6 luni, testul de anticorpi al unui apropiat este 800, adică bun. Un cunoscut vaccinat găsit pozitiv, nu are nici un simptom deși, este în vârstă.

Acesta a fost RAȚIONALUL. Numai că, spre deosebire de acum 100 de ani, în era comunicațiilor, IRAȚIONALUL s-a propagat puternic, este ca o armă psihologică, zvonurile. Orice se poate interpreta altfel, se poate nega, poate fi pus pe seama unei conspirații. Misterul a atras totdeauna oamenii, oricât ar fi de absurd, de dement, pătrunde în creierul celor slabi. Dacă teoriile sunt făcute profesionist, spală creierul unora care ulterior refuză orice logică, orice argument. Da, teoriile sunt făcute de profesioniști care știu să intre în creierele slabe, care știu să exploateze, să interpreteze orice știre. Dar de ce știri reale? Sunt foarte bune și cele false. Important este să corespundă scopului. Poate exista un scop în asemenea situații? Altul, nu blocarea epidemiei, salvarea oamenilor? Da. Înseamnă că există niște interese și niște interesați. Vântul ăsta al conspirațiilor (iar am ajuns la o răscruce de vanturi) bate dinspre est. Scriu asta deoarece trompetele sună din direcția sputnik, cu sputnicii lui sputnik, adică răspândacii. Sunt o mulțime, probabil mii de trolii a căror fabrică este pe la Petersburg, în fond tot răspândaci. Sigur că au o grămadă de cozi de topor băștinașe. Scopul este prelungirea epidemiei cu consecințele economice, destabilizarea unor societăți bine așezate și cu un nivel de trai ridicat. Teoriile conspiraționiste nu circulă doar la noi, sunt în toată Europa, în toată America, sunt peste tot – era comunicațiilor. Ba că nu există COVID deși spitalele erau pline, ba că prin vaccin suntem chip-ați cu toții, ba că suntem cu toții sterilizați, ba că până la o anumită dată toți vaccinații vor muri și multe-multe altele. În loc să existe teama firească de boală, se induce teama de vaccin. Statistici falsificate, cazuri de reacții adverse exacerbate, titluri înșelătoare. Este un adevărat război prin care cei care-l poartă doresc și obțin victime. Dar nu numai profanii sunt cei care emit asemenea teorii fanteziste. Între ei se găsesc și medici. În urmă cu vreun an l-am ascultat pe profesorul Șerban Bubenek, unul din cei mai importanți anesteziști răspunzând la întrebarea „de ce unii medici …”. A spus că acei medici ar trebui analizați profesional, prin prisma publicațiilor, prin modul în care au ajuns să-și ocupe funcțiile. Vedeți, cam cum le zic eu cu dosarul. Cred că și întrebarea și răspunsul se refereau la Monica Pop și Vasile Astărăstoae. I-am urmat îndemnul, cred că am și scris pe undeva.

Totuși, cu toate falsele teorii, Europa s-a cam vaccinat, America s-a vaccinat, România, ba. Până la urmă, este și procentul vaccinării un indicator, poate unul al civilizației. La noi, cred că măsoară lipsa de cultură combinată cu sărăcia. Purtarea măștii de protecție a devenit o lipsire de libertate. Tot la fel, ne lipsește libertatea de a nu ne spăla pe mâini, sau libertatea de a ne înghesui. Apoi, restricțiile diferite aplicate vaccinaților au devenit o segregare deși, îi protejează pe nevaccinați. Cu sute de ani în urmă, pentru a se feri de molimă, un grup de oameni s-au izolat, ba chiar și-au căutat motive de veselie – Decameronul – se cunoștea legătura dintre starea de spirit și rezistența la boli. Cu alte cuvinte și-au limitat singuri libertățile.

Dar ce facem când o grupare politică îmbrățișează asemenea teorii pentru a-și mări electoratul? În situația României, implicațiile sunt multiple. În primul rând, manifestațiile și agitațiile stârnite nu pot decât să agraveze situația epidemiologică oricum critică în care ne aflăm. Apoi, forțele care acceptă și îmbrățișează astfel de mesaje sunt cele susținute de sputnik, chemarea Kremlinului. M-a amuzat ieri seară Claudiu Târziu când i s-a sugerat ceva cu steluța cea de sus – s-a transformat pe loc în M-me Șoșo și nu a mai lăsat pe nimeni să vorbească, a urmat un dialog de mahala și a atras atenția că el este senator și merită respect. A fost minunat, s-a văzut tot, ca și cum i-ar fi căzut pantalonii.

Vă recomand un articol  Și totuși de ce nu ne vaccinăm? – Mihai Bonca.

Se spune că Apocalipsa nu distruge gândacii, să sperăm că o face COVID.

Foto: irishtimes.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s