După părerea mea, proprietatea este unul din principalele motoare ale dezvoltării unei societăți normale, nu de hoți. Omul muncește fiindcă are pentru ce și acumulează pentru că se poate baza pe proprietățile lui. Odată cu progresul și bunăstarea lui, creste și bunăstarea celorlalți. Dar asta e valabil numai într-o societate normală.
Ca tot omul, am încercat și eu obținerea fostelor proprietăți ale părinților/bunicilor mei.
Am obținut câte ceva doar cu foarte multă bătaie de cap, nervi și bani cheltuiți. Totul este aranjat astfel încât să te lipsești. Frecușuri, piedici, dovezi solicitate (deși aveam acte de proprietate originale), totul astfel încât să nu cedeze ei, să cedezi tu moral.
Prietenul meu profesorul universitar (l-am mai amintit) a fost mai norocos, dar și el a cheltuit mulți bani și energie și a obținut doar o parte.
În ’90 sau ’91 când alții primeau maxim 10 ha, directorul televiziunii a primit moșia de 50 ha. Asta este, a făcut pactul cu necuratul și a adus servicii cui trebuia ca orice altă lichea.
N-am recuperat nimic din bunurile mătușii cu vila din Balcic, am găsit documentele prea târziu.
Dar nu-i nimic. Fiți veseli. Constituția apără și garantează proprietatea.
Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră
Mai atins rau de tot cu postarea asta. Sunt in aceeasi situatie. Tata a depus cerere pentru despăgubiri pentru un terenul casei mostenite de la părinți și demolate de Ceaușescu. Nu s-a mișcat nimic cat a trait. Intre timp a murit… au trecut 12 ani de atunci, iar eu, marea moștenitoare 🙂 , încă mă judec cu Prefectura, deși, sincer nici nu-mi amintesc de ce. Of, Doamne! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eh, nu pot sa editez… M-ai atins… *blush*
ApreciazăApreciază
Ce anume nu puteți edita?
ApreciazăApreciază
Din 2001 am solicitat pe legea 10 o restituire. M-au purtat în procese până la ICCJ, au pierdut la toate instanțele dar, nu pot fi executați pentru cheltuielile de judecată. Mi-au solicitat același act de câte două-trei ori, autentificat, deși legea spune altfel. În 2019 am primit decizia de despăgubire – o sumă modică, n-ar acoperi nici cheltuielile de judecată. Imobilul revendicat, produce bani de 70 ani și a fost înstrăinat ilegal de două ori după 2001. Am contestat la tribunal cerând anularea mai multor acte (vânzările) și restituirea în natură.
Între timp, mama (prima solicitantă) s-a prăpădit cu o pensie mizeră, iar sfârșitul actualului proces (dacă va fi – tribunalul n-a acceptat acțiunea în prima fază) va fi foarte probabil în sarcina urmașilor, urmașilor.
ApreciazăApreciază
La fel sunt si eu, cerem despagubiri din 2001, nu ni s-a dat nimic pana acum. Daca nu ai relatii nu rezolvi nimic.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am un proces cu AAAS din 2001. Am povestit oleacă pe vreo trei pagini. Acum e suspendat pe timpul stării de urgență.
ApreciazăApreciază