Sărac și cinstit

Saci cu bani prin săraca Moldova. Sigur, în lungul timpului, s-a mai scris despre finanțări ale teoreticilor comuniști prin Franța și Italia. Ba chiar ar fi fost finanțate grupări teroriste gen Brigăzile Roșii. Nici Germania nu este departe de această Plagă Roșie. Recent, am văzut situri de propagandă rusească din România cerșind lovele. Până la urmă, nimic nu e moca, iar comunismul este cea mai pragmatică afacere capitalistă. Marx însuși a fost un exploatator, a trăit bine, dar a teoretizat prost.

În aceste condiții, mă gândesc cu amărăciune. Cum naiba, doar noi am rămas săraci și cinstiți? Oare, pe noi ne-a uitat Maica Rusia? D-aia am ajuns pe mâna lu’ NATO și a americanilor?

Cu întreaga conducere a statului sub suspiciunea rezonabilă de oameni ai kaghebe, cum de nu ne-au trimis și nouă ăia, niște saci cu bani, măcar câțiva, să fi avut și noi cu ce să ne lăudăm. Ne-o luară înainte chiar și frații de peste Prut.

Te pomenești că ne-au trimis ăia sacii și, noi – cei mulți, nici n-am știut. Mi-aduc aminte cum răsăriseră, în anii ’90, niște capitaliști grozavi. De unde? De nicări (accent pe ultimul i). Oare? Nu cumva erau cei ce aleseseră să nu fie săraci, de fapt o duseseră doar bine mereu? Că, despre cinste, n-a fost niciodată vorba în tagma asta. De altfel, se pare că și Dodon, agentul specializat pe federalizări, și-a tras partea leului, nu și-a dorit sărăcia sieși.

În ce ne privește, n-aveți decât să numărați specialele, să urmăriți câți și-au sacrificat unul-doi ani, trăind apoi ca niște belferi, sau pe fericiții care n-au sacrificat nimic și au  averi colosale a căror proveniență doar o bănuim. Desigur, nu i-a plătit kaghebeul pe toți, i-am plătit chiar noi fiindcă așa rândui Mama Rusia ca să facă economii.

Și, deși treaba cu sărăcia e doar o vorbă din vântul estic, cel sărac și cinstit a născut doar Zdrențe Roșii ca și el.

Foto: kmkz.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s