Sărutul

Nu, nu este vorba despre aspectele sexuale ale sărutului. Discutăm doar despre valențele politice.

Toată lumea cunoaște episodul sărutului lui Iuda. Îl vânduse deja, știa și El.

Pe următorul loc este sărutul dintre Brejnev și Honecker. Leonid este deasupra, Erick dedesubt. Ce s-a întâmplat ulterior, știm. Însă Brejnev le avea cu sărutul. Nu totdeauna era al morții. Se pare că ceașcă l-a refuzat. Cred că încă simțea arsura buzelor lui Dej în pușcărie deși, l-a făcut mare. Și mafioții ofereau ultimul sărut celor condamnați.

În sfârșit, nu știu dacă Stalin l-a pupat pe Hitler. Dar și-au declarat prietenia călduroasă. Problema a fost că Hitler nu s-a mulțumit doar cu vestul și a trecut spre est linia stabilită cu Molotov. Așa a început marele război pentru apărarea patriei, Altfel, URSS a fost partener al Germaniei la declanșarea celui de-al doilea război mondial. Desigur, istoria scrisă de nebun nu spune asta.

Revenind, nebunul are și el pasiunea. I-a dat un pupic lui Kim II. Mult mai interesantă a fost umilirea lui Trump la întâlnirea de pe teren neutru. BTW, l-ați ascultat pe Trump spunându-și singur „președintele vostru favorit”? Este un semn clar, evolutiv.

Îl urmăresc atent pe Xi de mai mult timp. Afișează un echilibru desăvârșit, serios sau ușor zâmbitor, un zâmbet oarecum îngăduitor, superior. L-am surprins în Indonezia (cred) răspunzând direct unora care voiau să treacă peste rând. Nu cred că poate fi păcălit. Nu cred că nu cunoaște istorie, mă refer la cea a relațiilor cu marele vecin. Apoi, cred că se gândește c-ar fi folosit mai eficient Siberia.

Așa că, s-a întâlnit cu nebunul pe terenul acestuia. L-a tratat ca pe un vasal, cu același zâmbet îngăduitor. Un nebun crispat, care-și mișca necontrolat picioarele, care i-a apucat mâna întinsă cu ambele mâini. A fost un fel de săru-mâna șefu’. Nu știu dacă mesajul „ai grijă de tine” este real sau provine dintr-o relatare în engleză care a preluat din rusă-chineză. Dar n-are importanță, filmul a fost bun. Iar prieten drag, parcă o ascultam pe Doina Badea. Unde este masa lungă, nesfârșită cu care l-a umilit pe Macron?

Totuși, și Stalin a avut nevoie de un prieten drag. A urmat mult sânge. N-am reținut ca Xi să fi întors dragostea. Cred că Xi urmărește să devină numărul 1. Asta presupune forță economico-financiară. Rusia este doar o benzinărie. Uitați-vă prin casă, găsiți ceva nemarcat cu China? Europa a greșit ani de zile cu unica sursă de gaze. Lumea întreagă a greșit cu sursa unică asiatică.

Xi a vorbit despre schimbări majore pe nu știu câți ani. Și Hitler vorbea despre mileniu. Sper ca noua dragoste să nu genereze la fel de mulți morți.

Foto: englishrussia.com, stiri.md.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s