Scenariul x

Se tot vehiculează scenariile 1, 2, 3, … , x. Mărturisesc, nu mă așteptam la renunțarea lui Cîțu așa încât, abordez doar criza sanitară.

Lumea nu este la prima pandemie. În ultimele sute de ani s-au succedat ritmic. Omenirea și-a îngropat morții, uneori în var, și a mers mai departe. Presupun că mai toți am citit Decameronul. Grupul se izolase pentru a se proteja de o ciumă și poveștile amuzante, erotice erau menite a menține o stare de spirit optimistă pentru a crește imunitatea fiecăruia din cei autoizolați, cum li se spune acum.

Pandemia prezentă este într-un moment în care, din punct de vedere științific, omenirea stă cel mai bine. Totuși, medicația specifică și vaccinul cer timp. Se face mare caz de organizare. E adevărat că guvernul este obligat să facă totul (vă mai aduceți aminte) pentru limitarea numărului de victime. Numai că, există și alte limitări. Cazurile grave necesită aparatură de respirat astfel încât, la un număr suficient de mare de infectați (nimeni nu a comunicat procentul cazurilor grave, doar al morților cam 3-4%) niciodată nu sunt de ajuns.

Povestea de succes a Chinei comuniste este cusută cu ață albă. Nu cred în raportările lor. Adică, dacă este adevărat că în China epidemia este pe panta descendentă, eu cred că este doar evoluția naturală – zone izolate, oamenii s-au infectat, a intervenit imunitatea și noile infectări sunt din ce în ce mai puține. Vreau să spun că dacă o dictatură nu a izbutit, un rezultat mai bun nu este posibil nicăieri.

Revenind, cred că vom vedea reversul medaliei liberei circulații (de care eu sunt îndrăgostit). Epidemia va intra în faza descendentă prin imunizare naturală, după ce va fi un număr semnificativ de infectați, indiferent de măsurile luate de guvern. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne protejăm.

De câte ori am scris și semnat contracte cu clauză de forță majoră, iată că, acum trec printr-o asemenea situație.

Cred că psihoza va scoate tot ce-i mai rău din oameni. Vom vedea tot felul de potlogării penibile sau criminale, de la simpla încasare a salariului (de la stat) stând nejustificat sau abuziv acasă, la nemernici precum specialul Lupu Nelu, fostul adjunct al Poliției Capitalei. Vom descoperi cum instituții întregi ale statului au ca angajați o singură mare familie, vom vedea leprele administrației cum se înghesuie să scape mai întâi fiindcă sunt mai cu moț (orice rahat are așa ceva), mai șmecheri. Sunt sigur că ceea ce vom afla depășește imaginația mea – veți avea tot felul de surprize.

Ceea ce nu vă pot spune (nu vreau să vă mint frumos), este care dintre noi/voi va scăpa. Dumnezeu cu mila.

Am putea organiza un decameron, un grup precum alcoolicii anonimi – „Salut, mă cheamă Florin și sunt pasibil de corona-virus”.

Foto: virginadio.ro

3 comentarii la „Scenariul x

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Scenariul politic | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Habemus primus | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s