Schimbarea duplicitară

Uite că-mi plăcu și mie cuvântul ăsta, atât de tare, că-l reiau.

Când în 1990 s-a pus problema schimbării, a fost prea târziu. Cei care trebuiau să preia frâiele s-au mișcat foarte repede și bine. Era și normal, puterea era la ei, nu trebuiau decât s-o păstreze. Au repetat cântecele „vidului de putere”, al „democrației originale”, „lipsa de experiență” a alternativei. Cum mai toate porcăriile și abuzurile patrioților ar fi putut fi încadrate ca „abuz în serviciu” deși, în opinia mea erau lucruri mult mai grave, tătucu’ de trei ori președinte l-a dezincriminat printr-una din primele, dacă nu chiar prima măsură legislativă. Ce mai, au rămas toți la locurile lor. „Stați liniștiți tovarăși la locurile voastre.”

Acum, iar se ocupă de „abuzul în serviciu”. Povestea se repetă ciclic.

Vă aduceți aminte de declarațiile lui Constantinescu și Ciorbea cum „au fost învinși de sistem„? Imediat după alegerile acelea alergam după contracte prin diverse birouri de directori. Nimeni nu mișca nimic fiindcă așteptau să fie schimbați. Și, în locul schimbării, s-a decretat o vacanță de sfârșit de an. După asta, nu a fost schimbat nici un șef.

Pe urmă au început să se agite apele cu UE, NATO. Trebuia să ne adaptăm, trebuia să corespundem. Trebuiau epurate (reorganizare/restructurare erau termenii oficiali) mai toate instituțiile. Dar la noi nu existau vinovați, toți munciseră pentru pâine, toți erau patrioti. Drept pentru care, cine a coordonat epurarea? EI, care alții ar fi fost mai pricepuți? Totul a fost făcut à la roumaine.

Prins și eu în vâltoarea falsei schimbări, eu care v-am declarat că nu sunt patriot (nici mare, nici mic), eu care aveam un dosar extrem de pătat pe stil vechi, așteptam acum să obțin un certificat ORNISS ca să-mi pot câștiga pâinea. Ei bine, cu ceva ezitări, mi l-au dat.

Nu eram foarte mândru de obținerea lui – eram acum la fel cu (iau exemplul cel mai cunoscut) torționarul din 1987 Ristea Priboi, deputat fost șef al comisiei SIE. Și numele dacă i-l priviți e ciudat, care-i numele, care-i prenumele? Cred că e doar ceva conspirativ. Păi, unul ca ăsta coordona SIE. Trecem peste faptele din ’87, să-i analizăm doar dosarul. Cum putea unul ca el să dorească UE sau NATO, mai degrabă „marele vecin răsăritean”.

Totuși mulți Priboi au rămas în poziții cheie, deținând secrete UE și NATO. Încă nu s-a auzit vreun scandal dar, fiți liniștiți, se va auzi.

În sfârșit, șocant este faptul că într-o țară europeană, la finalul secolului XX, s-au putut petrece atrocități la reprimarea revoltei din ’87. Asta arată „calitățile” pe care le aveau organele (nu merită termenul oamenii) sistemului selecționate pe criteriul dosarului. Ce caracter mizerabil aveau ca să-și poată tortura semenii? Atenție, aceștia n-au dispărut, sunt printre noi.

Sunt sigur că vă mai aduceți aminte cum, în situația de membrii UE și NATO, doi candidați au ținut să facă vizite la curtea țarului. Cât de duplicitari au putut fi? Dacă ajungeau președinți?

Închei cu o nuanță mai optimistă. După 2010, mă aflam într-un punct strategic, foarte restricționat. În timp ce lucram, se deschide ușa, intră preotul cu apa sfințită și ne întinde crucea s-o sărutăm. Era prin preajma Crăciunului.

 

Dacă poze nu v-am pus, măcar puțină bibliografie (pe lângă ziarele vremii):

Revolta de la Brașov – Wikipedia
27 de ani de la revolta muncitorilor de la Brașov
Memoria – revista gandirii arestate
Ristea Priboi – Wikipedia
Ristea Priboi – Wikipedia
Ristea Priboi, încă un securist, încă o țeapă la bugetul de stat
Mihai Priboi, nepotul fostului securist Ristea Priboi, a scăpat în dosarele ANRP. El a avizat cererile pentru despăgubirile din mandatul Crinuţei Dumitrean
Vă miră că Zgonea, nepotul lui Priboi, mâna dreaptă a lui Năstase, face atâta TĂRĂBOI?
Ristea Priboi reînvie într-o afacere de 40 de milioane de dolari

 

3 comentarii la „Schimbarea duplicitară

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Lasă-ne, lasă-ne … | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Scrisoarea soacrei | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s