Scurt comentariu personal

N-am putut scurta mai mult pagina, așa că, fac și un addendum la Lasă-ne, lasă-ne … cu opinii proprii despre Bombonel pe care nu mă pot abține să vi le împărtășesc.

Șmecheria și deșteptăciunea, deseori confundate, sunt noțiuni diferite. Cele două aspecte ale intelectului uman pot coexista sau poate fi doar una caracteristică pentru un individ. În accepția generală, antonimul ambelor este prost. Nu sunt de acord. Într-adevăr, dacă pe cineva nu-l duce capul poate fi categorisit ca prost. Dar atât deșteptăciunea / inteligenta, cât și prostia au foarte multe trepte de la alb la … prostie lucie. Cred că antonimul pentru șmecher se obține doar prin negație. Ar putea fi totuși naiv. Oricum faptul că ești sau nu șmecher nu este neapărat ceva negativ, depinde ce faci cu șmecheria.

Fiindcă eu cam știu ce înseamnă activitate științifică reală, creație, originalitate, i-am contestat aceste merite. Asta nu înseamnă că pe guru de Cornu nu-l duce capul. Cred că-l duce, așa cum l-a dus și pe taică-su și îi duce probabil și pe copii. Problema este ce fac cu asta. Cui prodest? Sigur nu nouă.

V-am mai declarat că sunt dintre cei care recunosc dreptul ursului de a fi în pădure. În afara colecției de zorzoane opulente, mai este un lucru care-mi repugnă la Bombonel – vânătoarea. Înaintea vizitei la Jilava, a participat la o vânătoare a lui Țiriac și se pare că a fost campion, a împuscat cei mai mulți mistreți care în teritoriul acela împrejmuit cu gard erau aduși de gonaci în bătaia puștii lui și a altora ca el.

Pasiunea asta era considerată de mujicii scoși din noroi de tancurile sovietice probabil nobilă, mujicii credeau că-i înnobilează. Oricum, era generalizată la organele superioare de partid și de stat, milițieni, securiști. Vă amintiți că și ceașcă avea o colecție de trofee și poze. Mare mândrie dom-le să fii mare trăgător. Măcar ceașcă, atunci când s-a văzut cu pistolul în mână a fost eficient, a împuscat țărani la Vadu Roșca. Când i s-a ivit ocazia, Bombonel a dat chix.

Ei, pe lângă șmecheria arivistului, vânătoarea denotă niște gene mult mai nocive în ADN-ul lui guru, aceleași de la jăndarii din P-ța Victoriei de acum un an. Și fiindcă mi-ați adus aminte,

mă duc să-mi lustruiesc pantofii, nu pot lipsi mâine. S-auzim de bine.

 

12 comentarii la „Scurt comentariu personal

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Ca la dentist | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Sinecuri | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Iubitor de ruși, stareț CCR | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: Obsesii | Născut pe lista neagră

  6. Pingback: Peste Bombonel și Prostănac | Născut pe lista neagră

  7. Pingback: La drum prin Tărtășești | Născut pe lista neagră

  8. Pingback: Plictiseală | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s