Smerenia preoților

Sigur, preoții ar trebui să fie smeriți implicit. Unii afișează o morgă sobră izolaționistă, alții sunt mai apropiați semenilor, dar toți ar trebui să fie cucernici.

Ei, aici e problema. Pe vecinul meu, preot ortodox, îl întâlni-i zilele trecute după mult timp. Îi crescuse o codiță, ce mai, muntele Athos. Numai că eu, vecinul, știu c-a mai altoit-o pe coana preoteasă, că tot schimbă BMW-uri, că mai înjură, … Acum, de, probabil coana preoteasă o merita (o să ziceți că sunt misogin). Nu știu de ce îi e frică, dar și-a inventat și o mătușă Tamara cu mașinile – exact ca … E clar că eu sufăr de păcatul pizmei și la fel de clar că vecinul meu e fățarnic.

Am un prieten, preot catolic. Are și el păcatele lui dar, îi lipsește fățărnicia. Se poartă țanțoș ca un cocoș, dar mi-a declarat că „în biserică este preot, afară, mirean”. Oricând prefer franchețea. Probabil că personal am exagerat cu sinceritatea în relațiile mele fiindcă mi-a adus o grămadă de „prieteni”. Dar, nu contează – odată ce ești pe Lista neagră, nu are importanță pe câte liste negre. Oricum, dacă aș fi preot, i-aș da iertarea prietenului pentru toate păcatele mărunte lumești.

Hai să și politizăm puțin. Un student la institutul de preoți își toarnă un coleg (poveste făcută publică anii trecuți – regret că nu vă pot da un link). Rezultatul, o viață distrusă, o familie devastată. La momentul publicării, acesta își iertase turnătorul devenit preot catolic bine situat (ca să nu credeți că persecut ortodoxia).

Iată cum, (oare numai) unul dintre păstori are o groaznică problemă nu numai morală pentru care nici una din justițiile pamântești – laică și clerică nu s-au autosesizat, preotul nostru așteptând senin cealaltă judecată. Și noi la fel, că nu e altceva de făcut.

Deci, lepre sunt și printre mireni și printre preoți, indiferent de confesiune.

P.S. În ultima vreme sunt o mulțime de articole despre niște preoți ciudați și despre cohorte de proști care-i susțin Mi-aduc aminte și de cazul Tanacu. Dincolo de audiența / rating-ul subiectului, cred că sunt menite a destabiliza încrederea oamenilor în biserică. Nu urmăresc asta. Biserica trebuie să fie un stâlp al societății.

3 comentarii la „Smerenia preoților

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Balconul | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s