Soacră-mea și globalizarea

Vrei, nu vrei, ești globalist. Spre exemplu, soacra mea, care tocmai s-a prăpădit în decembrie, era globalistă. Google Street 2009 a surprins-o cumpărând lapte de la o negustoreasă. Când am văzut-o prin 2010 am rămas blocat. Iată că ea s-a stins, dar pe net există și astăzi.

În opinia mea, globalizarea este strâns legată de comunicații. Explozia acestora, era comunicațiilor în care trăim, este de fapt globalizare. Omul a fost fascinat totdeauna de alte forme de prezentare a informațiilor. A fost atras și a înțeles, de la început, de cărți, de tipar. Numai că, multă vreme după Gutemberg, s-au trezit niște scelerați să facă ruguri din cărți – în Germania nazistă, prin țările comuniste, inclusiv în România. Asta arată că deja puterea informației fusese recunoscută.

Puterea informației a devenit din ce în ce mai mare, odată cu dezvoltarea sistemelor de comunicații care o transmit, o împart peste tot. Simultan, a crescut și puterea minciunii. Este falsă, dar este tot informație. Nu datează de azi de ieri. Și acum, este posibil să se găsească prin cărțile de istorie cel puțin fragmente ale istoriei contrafăcute de comuniști. Nu vreau să mă cantonez aici, am făcut-o deja de mai multe ori.

Prin facultate am avut un curs despre Teoria Transmisiei Informației, ceva plin de matematici speciale. Dar, dincolo de fake-uri, comunicațiile, informația, au ajuns să joace un rol esențial în viața fiecăruia dintre noi. Ieri, m-am privit cu un prieten, paroh al unei biserici ortodoxe din Noua Zeelandă, membru al hulitei diaspore care nu agreează pesedeii.

Cum aș fi putut să bat 8.000 km pe tot feluri de coclauri prin Noua Zeelandă fără GPS? Cum poți să faci niște operații bancare urgente fiind pe cealaltă parte a Pământului? Să comunici cu oricine, oricând, oriunde? Să faci o simplă plată cu cardul oriunde te-ai afla, indiferent de valuta cardului, fără comisioane (eu sunt zgârcit)? Să afli aproape orice, despre orice, de oriunde? Cum ai putea să lucrezi, să câștigi bani, indiferent unde ești și unde îți este serviciul – iată o temă actuală.

Adaug rețele de socializare, blog-uri, citit de ziare, de cărți. Păi, cum să nu fie cenzurat Internetul în Rusia, în Turcia, Iran, etc. Dacă nu izbuteam să schimbăm macazul, probabil comuniștii n-ar fi avut cum să evite comunicația, dar ar fi cenzurat-o extrem de strict și ar fi restrâns-o la maxim.

Totuși, în afară de fake, era comunicației are și alte dezavantaje. Orice click al dumneavoastră, orice examinare a unei știri, un like, orice like – chiar cele WP, vă completează profilul de pe internet. Nu prea puteți ascunde nimic, sunteți mai transparent decât eram eu când completam declarațiile periodice de dosar.

Personal, apreciez mai mult avantajele globalizării decât dezavantajele. M-am simțit bine ca cetățean al lumii, chiar provenind din România (niciodată n-am declarat altceva, oricum, foarte putini din cei întâlniți știau geografie). Presupun că vreți să-mi spuneți că și COVID este o expresie a globalizării. Aveți dreptate, dar eu am trăit vremea în care-ți trebuia pașaport și viză ca să mergi la Ruse, iar mie, ca și altor 99%, nu ni se dădea așa ceva. De aceea, accept riscul.

Concluzionând, Dumnezeu s-o odihnească în pace pe soacra mea, globalizată.

Screenshot from 2020-04-14 20-21-13

2 comentarii la „Soacră-mea și globalizarea

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Da’, pentru când? | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s