Sosia la Ramstein

Mare panică. Ucraina primește arme grele. Amenințări cu sfârșitul lumii – s-au înscris la cuvânt Lavrov, Medvedev, Peskov, dar și sanctitatea sa satana Kiril. Ultimul, din grabă, a uitat că trebuie să arunce anatema, devenind specialist în aruncarea bombei. Probabil, că era deja – multilateral dezvoltat. În sfârșit, nu el decide, nici chiar nebunul, ci Cel de Sus – poate, se strică butonul. Oare, prin săraci cu duhul se înțelege nebuni? Dacă da, garantez că nu a lui va fi Împărăția Cerurilor. Locul lui este rezervat într-o chestie neagră dintr-un cazan.

V-am declarat deja că nu-l iubesc, dar ce-i al lui e pus deoparte. Zelensky ține zilnic o cuvântare. Practic, toate au același subiect. În esența, este aceeași cuvântare repetată, condimentată cu ce-i oferă nebunul și update-ată (citiți apdatată) cu evenimentele zilei. Totuși, de fiecare dată, introduce ceva nou, un clenci. E foarte greu să faci asta în fiecare zi timp de un an. Sunt sigur că are un consilier textier sau scenarist care stăpânește și el bine arta comunicării mai ales că, lungimea mesajelor zilnice depășește cu mult rezultatul studiilor privind comunicarea, percepția, audiența. Îmi declar deschis admirația deși, este posibil să-l constatăm dușman. Deocamdată, trebuie să mergem pe principiul că dușmanul dușmanului nostru trebuie folosit. Dacă aș vorbi ucraineana, i-aș oferi moca scheciul unei zile. A doua, pe lovele.

Așadar, ultima găselniță a fost punerea sub semnul întrebării a chiar existenței nebunului. Ce poate fi mai amuzant? Mai ales când asta se petrece la nivelul cel mai înalt al politicii lumii și se adresează șmecherilor care au monopolizat fetele din Davos. Mă rog, sosite special pentru ei la Davos. Tare, nu? E o sosie, e o stafie, e un om real? Dispare și obiectul acuzat de crime împotriva umanității, de crime de război. Și noi, ce facem, cu cine ne luptăm, pe cine condamnăm, pe cine pedepsim, pe cine mai spânzurăm? Că doar, n-o să-l pac-pac una-două ca pe ceașcă.

Între timp, a devenit destul de clar că pohtele nebunului, dacă există, ale sosiei sau ale cine știe cui, nu se opresc la Ucraina. Adică, cum zicea un oficial din Polonia,  fie Ucraina câștigă, fie toată Europa pierde.

Dar a apărut o schimbare serioasă de atitudine chiar în tabăra nebunului. Rusia invincibilă a renunțat la discursul cu războiul sfânt, cu lumea rusă sau slavă, s-a abandonat parțial și operațiunea specială în favoarea războiului, s-a renunțat chiar și la invincibilitate. Punând problema unei posibile înfrângeri a Rusiei în Ucraina, cei menționați anterior, cei care sunt imediat sub nebun (dacă există) acceptă practic ideea înfrângerii. Ei, asta da schimbare, este chiar o victorie împotriva rușilor.

În ciuda șantajului din mesajul rusesc – ori învingem, ori vă luăm pe toți cu noiapocalipsa nu va exista. Dacă va da cu bomba, va fi extrem de grav, vor fi foarte multe victime, va fi o resetare, dar nu va fi sfârșitul lumii. Vor fi atacate întâi centrele de lansare adverse. Dar numărul centrelor de lansare adversare Rusiei este mult mai mare ca numărul celor din Rusia (inclusiv submarine). De fapt, cred că distrugerile vor fi limitate la aceste centre. Va fi o apocalipsă, dar nu sfârșitul lumii. Va fi sfârșitul Rusiei, așa cum o știm. Și restul lumii va ieși schimbată. Greu de spus dacă în bine sau în rău fiindcă, răul găsește mereu o cale de supraviețuire.

Îmi aduc aminte de un roman, probabil Wells, titlul în limba română ceva de tipul După cometă. Niște supraviețuitori ai unei apocalipse se reorganizează, ajung la o societate așezată (cu alte reguli față de acum) împărțind totul (nu chiar egal). Spre final, se întâlnesc cu alt grup de supraviețuitori, întâlnire din care izvorăște un nou conflict și finalul era că încep să se înarmeze. Din nou.

Să lăsăm romanele. Este foarte important că personaje ca Lavrov, Medvedev, Peskov,  Kiril, foarte probabil și nebunul sau sosia și-au pierdut încrederea în victorie (vă aduceți amine – spre victoria finală).  Fiindcă asta înseamnă frică.

P.S. Dacă ați citit cumva romanul la care m-am referit (subțirel, sub 200 de pagini), îl rog să-mi scrie.

Foto: veghepatriei.wordpress.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s