Este ceva sub pragul percepției normale a simțurilor. Cu privire la mesaje, termenul a fost inițial utilizat privind imagini – imagini subliminale. Desigur că o imagine poate fi ceva neutru – un peisaj, o floare, doar o culoare, care induce un sentiment oarecare – de la liniște la furie. Dar, o imagine poate conține un mesaj clar, un text.
S-a utilizat mai întâi în cinematografie. Cunoașteți cum arată fizic filmul, pelicula – o fotogramă după alta, un cadru după altul. Prin proiectarea lor rapidă una după alta, rezultă aparenta mișcare. Ei bine, la un număr de cadre – 50, 100, poate mai multe, se insera un cadru cu o reclamă. Imaginea ca atare nu era perceptibilă, dar cuantele de informație erau integrate în final de privitor, fără a fi conștient de asta. Astfel, după film, te duceai să cumperi obiectul.
Similar, s-a utilizat și în televiziune unde mișcarea este compusă tot din cadre succesive. Din când în când, un cadru cu mesajul comercial era inserat. Privitorul atent poate remarca un tremur de moment al imaginii.
Dacă se dorea o percepere mai rapidă, în loc de un singur cadru se puteau insera două-trei succesive. Desigur, mesajele text transmise trebuie realizate de profesioniști. Trebuie să fie foarte scurte, doar câteva cuvinte, poate doar unul, însoțite de o imagistică ușor perceptibilă, poate doar imagine, totul foarte sugestiv. Există studii, unele publicate.
Sistemul a fost interzis internațional prin anii ’50, cred. Vă mărturisesc că, subversiv cum sunt, pusesem la cale o astfel de informare a populației prin Televiziunea Română Liberă în 1990, moment în care aceasta practica dezinformarea crasă prin slugile lui Ilici.
Termenul subliminal poate fi ușor extins la inducerea unor mesaje, a unor stări de spirit, a unei atitudini într-o masă de populație prin mesaje scurte, transmise pe bucățele. Spre exemplu, oamenii citesc rapid doar titlurile din ziarele tipărite sau online. Uneori se opresc la vreunul și parcurg mai atent sau mai sumar textul. Titlurile înșelătoare pot crește rating-ul. Uneori, folosesc și eu astfel de titluri, de cele mai multe ori ceva cu tentă sexuală – sexul atrage, iar eu obțin rating pe FB (Sexul anal, Sexul oral, Iohannis ne vinde americanilor, Clitorisul).
Dar ce se întâmplă când parcurgi o pagină în care găsești titluri gen Cum ne otrăvește Occidentul!, România colonie vestică, România colonia SUA, România sclavul Occidentului, …? Încet, încet, înrădăcinează în creierul cititorului ideea că România este o victimă a Vestului, induce o stare de spirit anti-occidentală. Cum, noi care de la Râm ne tragem? Dar românii, dacă sunt anti-ceva, trebuie să fie pro-altceva, asta este ceea ce urmărește Andronic despre care puteți afirma orice, dar nu că este prost.
Cum românii uită repede, vor omite faptul că o suprafață mai mare de 20% din actualul teritoriu al țării a fost răpită de ruși. Apoi, românii vor primi mesaje-titluri de tipul Rusia are arma supremă! (deja există prin EVZ), Rusia are lucruri minunate, Rusia a făcut investiții în România, Putin – mare om mare caracter, …
Cred că deja v-am clarificat. Acum să concluzionăm:
Dacă privitorului i se bagă mesajul subliminal „Cumpărați săpunul Cheia”, stocurile se vor epuiza imediat. La fel cu ciocolata Postăvarul. Dar, ce facem dacă primim mesajul Jos Zdrențele Roșii?
Foto și bibliografie: Putem fi controlaţi fără voia noastră?
Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră
Pingback: Nuți | Născut pe lista neagră
Pingback: Orașul dispărut | Născut pe lista neagră