Teleormanul și Brazilia

Nu știu de când plănuiau hoții noștri dosirea lovelelor prin Fortaleza. Oricum, eu știam de locul acesta de prin 2013, fiindcă am un prieten stabilit aici. Nu am avut timp să-l întâlnesc fiindcă am stat relativ puțin. Nu este din categoria hoților, se consideră cetățean al lumii, a ales Fortaleza din cauză că, fiind aproape de ecuator, consideră că are o climă mai constantă (față de tropice). Pe mine m-a plouat de 7-8 ori astăzi🙂.

Din cauza programului încărcat, nici de urma hoților n-am dat. Și, dacă-i găseam?

În sfârșit, Fortaleza este al patrulea oraș brazilian, după San Paolo, Rio, Salvador. Cartiere de zgârie-nori și multe favele. Pentru cine nu știe, favelele sunt niște mahalale mizerabile în care s-au adunat tot felul de oropsiți ai vieții care trăiesc de azi pe mâine. Dacă mă întrebați pe mine, cred că nici nu vor să muncească. Le plac carnavalurile.

Ghidul ne-a tot cântat cu sărăcia de pe aci (poate spera la mărirea ciubucului). Că nu este de lucru, că nu este industrie suficientă. Dar este admirator al lui Bolsonaro, fiindcă nu știu cum dădea mâncare poporului. Ăsta nou ales este de stânga și, amândoi, admiratori ai Rusiei. Păi cu stânga, cu pomeni și cu admirația pentru unii care se închină la mizerie, ce pot primi? Mizerie. Bine că e cald p-aci. Multă ideologie populistă li s-a băgat în capetele sud-americanilor. Voi reveni asupra subiectului.

Întorcându-mă, deși pe drumurile Braziliei sunt camere multe și inscripții cum că fiscalizarea se face electronic (probabil trimit amenzile proprietarilor vehiculelor), nu-mi face impresia unei țări bine fiscalizate. Probabil, cam așa au văzut lucrurile și hoții noștri.

Fortaleza are o catedrală veche, făcută de un francez (bine că l-au ținut minte), cu niște vitralii frumoase din Scoția. Vechi este o noțiune scurtă aici. Mai sunt vreo două biserici mai vechi. Apoi câteva plaje lungi lângă ocean. Apa este curată, transparentă, ai senzația că-ți trage și nisipul de sub picioare când se retrage valul. Nu idealizați fiindcă era destulă mizerie și mulți băutori de bere; probabil, le-au mai rămas lovele din pomana lui Bolsonaro. Este o lege care împiedică ocuparea plajei cu construcții. Probabil, și la noi, dar hoții nu o respectă.

Cam asta este, nu mă prăpădesc după aglomerări urbane, nici după oameni, păcat că s-au așezat pe malul oceanului. Sigur este că Fortaleza n-a auzit de Teleorman, au oricum destulă mizerie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s