Un fel de „Te-n mă-ta!”

Mahărul lui Amazon, Jeff, și-a planificat un scurt zbor în spațiul cosmic. Ei bine, spre 100.000 de oameni au semnat niște petiții cerând interzicerea întoarcerii pe pământ a lui Bezos. „Nu-i permite lui Jeff Bezos să se întoarcă pe Pământ”, „Miliardarii nu ar trebui să existe … pe pământ sau în spațiu, dar dacă ar decide că vor în spațiu ar trebui să rămână acolo”, „a fi lăsat înapoi pe Pământ este un privilegiu – nu un drept”, „Pământul nu vrea oameni ca Jeff, Bill, Elon și alți astfel de miliardari”, Jeff este „un stăpân rău îndreptat spre dominația globală”. E ca și cum l-ar trimite la origine.

Nu-i iubesc pe niciunul dintre cei menționați, totuși, fiecare a ajuns la o avere considerabilă plecând cam de la nimic, fiecare a pornit o afacere mizând pe idei inovative. Chiar dacă urăsc să dau bani pe soft și n-am plătit vreodată licențe Windows (de aproape 25 de ani am doar calculatoare cu Linux moca), chiar dacă știu că Windows a preluat principii de bază din Unix, nu-i pot nega succesul lui Bill. Prețurile mașinilor lui Elon sunt prohibitive nu numai pentru mine, totuși a avut curajul de a aborda subiectul și de a dezvolta tehnologii noi. Iar săracul Jeff chiar a reușit să gestioneze și să dezvolte o afacere, de nișă la început.

Companiile lor au plătit impozite. Multe – puține, dar au respectat legile. În SUA, chiar și în UE, nu prea merge să nu le plătești. N-am nici o îndoială că au navigat mereu la limita legilor prin țările pe unde au lucrat, dar nu cred că nu le-au respectat. Dacă aș fi fost în locul lor, aș fi procedat la fel. Sigur, au căpătat putere, direct sau indirect au mai dat ciubucuri pe ici, pe colo, chiar și pe la noi. S-au folosit abuziv de poziția lor dominantă, dar au plătit și amenzi de sute de milioane.

Dacă ei n-ar fi existat, ar fi fost următorii după ei. Ăsta e mersul lucrurilor, ei sunt profitorii progresului. Totdeauna vor fi unii care au câștigat mai mult. Dacă au făcut-o legal, dacă n-au furat, asta e viața.

Și-atunci, ce-o fi în capul celor 100.000 de contestatari? N-am informații, dar nu cred că printre ei se află mulți români. Îmi vine să apăr cu legitimă mândrie patriotică principiul strămoșesc al caprei vecinului. Iată  însă cea mai temeinică dovadă că nici măcar la capră nu suntem unici, nu suntem primii. E plină lumea de proști. Inițiatorii trebuie să fie niște mari influenceri gen video-chat-istele noastre, creatoare de opinie.

Să nu omitem că tocmai în aceste timpuri s-au lansat teoriile conspiraționiste, negaționiste, anti-vaccinare în care cel puțin Bill este la loc de cinste. Zvonerii lansează prostiile, proștii răspândaci le distribuie, alți proști sau aceiași le cred, sunt îndoctrinați și toată lumea suferă. Unii mor, din păcate nu numai dintre proști și nu toți proștii.

Tocmai mi-a scris cunoștința mea din AK. Este consternat de dimensiunile mișcărilor de tip KKK și naziste. Vă aduceți aminte populismele debitate pe negândite de Trump? Părerea mea este că li s-a urât cu binele. V-am mai declarat că am considerat politica Mccarthy-ismului hotărâtoare pentru blocarea din fașă a comunismului peste ocean. Cred că America ar trebui să procedeze tot foarte radical și acum.

Revenind la Jeff, păi n-a făcut bine Stalin împușcând toți îmbuibații, toți …, tot, tot? Să vă dau și exemple mioritice?

Foto: claudiatocila.ro.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s