Un ziar

Legătura cu patronatul implică verticalitatea coloanei ziarului, dar arată și verticalitatea coloanei autorilor.

Un personaj, oarecum enigmatic, foarte important în ziaristica de după ’90, dar puțin cunoscut, a fost Mihai Cârciog. Nu știu dacă poate fi numit ziarist pentru activitatea de dinainte de ’90. Conform propriilor declarații, a făcut primii bani din poze și filme făcute de el personal, în București, pe străzi, incepand cu 21 decembrie 1989 în locuri fierbinți. Dar importantă este activitatea de după ’89. A fost fondatorul revistelor Expres, Expres Magazin, Infractorul, Telegraf – Constanța, Academia Cațavencu, Zig-zag, ș.a. A finanțat postul Tv SOTI și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (împreună cu alții). A creat Bulina Roșie. Personal, orice păcate ar fi comis înainte de ’90, i le iert – este unul care merită să-i fie iertat trecutul, indiferent care ar fi fost acesta.

Vă mai aduceți aminte cum se vindeau ziarele prin ’90? Ca pâinea caldă. Băieți, fete, comisionari, le vindeau pe stradă. La cele mai importante publicații create de M. Cârciog și-au pus condeiele la lucru trei ziariști – păreau de fier. Niciunul nu mai trăiește azi, au fost înlocuiți de propriile sosii. Unul s-a prăpădit după un accident de mașină, în urma căruia a făcut pactul cu diavolul. Altul, după ce a dezamăgit ca ministru al economiei sub țărăniști. Al treilea este Cristoiu – a fost omorât de Dan Andronic, sau așa a fost el în fundul sufletului său – netrebnic. Acum, doar fantomele lor mai bântuie, de obicei pe la A3.

Dar, nu numai Cristoiu s-a schimbat sub patronatul musafirului din sufrageria generalului Izmană. Ziarul însuși a avut de suferit. Cu rare excepții, a devenit un fel de trompetă psd, distribuie producții A3. Nu doar Cristoiu a fost afectat. Toți redactorii importanți și-au demonstrat mobilitatea coloanei vertebrale. Citesc titluri false despre dezastrul UE, despre invincibilele arme rusești. Oare doar eu văd un sputnik în devenire?

În anii ’90, a existat și o presă de partid. Erau ziarele Dreptatea PNȚ și Viitorul PNL. Ce giumbușlucuri făcură minierii prin redacțiile lor. Existau și Azi, Dimineațaorgane FSN. Cât rahat iliescian a curs din aceste pagini. Unde mai pui că toate ziarele depindeau de hârtia fabricată la Letea Bacău și tipografiile din Casa Scânteii și cea de pe Brezoianu. Nu pot omite RL care, deși a avut două accidente notabile (compromiterea lui SRS și a lui Băcanu), a ținut mulți ani steagul anti Ciumă Roșie sus. Băcanu și-a păstrat demnitatea, SRS tot dă consultații psd. Deși dispariția RL are cauze financiare, mi-e greu să nu mă gândesc la o răzbunare.

Tot acelei perioade aparține și Adevărul cu Dumitru Tinu, mai cunoscut după accidentul tragic ce i-a dezvăluit viața dublă. Adevărul era la acea vreme continuatorul Scânteii. Printre redactori, CTP. Scria articole anti-rege (perioada cu fugărirea lui Mihai) și pro-FSN. Scena cea mai slabă jucată de CTP în lungul timpului a fost la confruntarea Bombo-Băse. Vă aduceți aminte – Adriane, nici nu știi … După ce l-a menajat vădit pe Bombo, Băse s-a răstit nițel la el și CTP a renunțat imediat la atitudinea pro-Bombo.

Da, vremea ziarelor. În afara lor, doar televiziunea mai conta atunci. Am pomenit mai devreme SOTI.  A fost prima încercare de spargere a monopolului dezinformativ. Toți o cunoașteți pe, se zice, cea mai plătită crainică – acolo a făcut primul pas. La acea vreme, cu un prieten, plănuiam să introducem mesaje subliminale cu conținut politic în semnalul TVR zisă, pe atunci, Liberă, adică, într-o ceață adâncă după cum sunau chiar declarațiile oficiale.

Revenind la început, cea mai lungă viață a avut-o Bulina, până a îngropat-o musafirul sufrageriei. Păcat.

2 comentarii la „Un ziar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s