Vin americanii!

Asta era speranța tuturor prin anii ’50. America era văzută ca un garant al libertății și probabil și este într-o oarecare măsură. Această măsură este dată de interesele directe. Asta este realitatea.

Prin 1980 se țineau niște târguri – TIB (Târgul Internațional București). Participarea americana a fost ceva mai serioasă la început dar scăzuse constant. În anul la care mă refer, la TIB nu prea erau standuri ale unor firme mari care mă interesau, iar standul SUA se limita la două încăperi goale într-o clădire anexă spre intrarea în complex decorate cu un tapet în culorile steagului american.

Ceea ce mi-a atras atenția a fost un anunț: … distrugeri … Cei care vor fi prinși vor fi deferiți miliției. Rezulta din anunț că Ambasada SUA nu numai că cunoștea rolul opresiv al miliției (era normal), dar se și folosea cel puțin de amenințarea cu acest „organ”. Cine ar fi putut fi „distrugătorii” – doar niște copii care ar fi rupt vreo bucățică de tapet din simpatie față de culorile Americii. M-a impresionat tare neplăcut. Cred că am ratat în această clipă o posibilă viză americană.

Înainte de 2000, mergând seara pe șos. Oltenitei din București, îmi apar, deodată, de pe sensul opus trei camioane foarte mari cu o firmă mare, clară, luminoasă pe cabine: US Army. Era să scap volanul. Na că au venit. Unde ești bunicule …

8 comentarii la „Vin americanii!

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Iohannis ne vinde americanilor | Născut pe lista neagră

  3. @”Rezulta din anunț că Ambasada SUA nu numai că cunoștea rolul opresiv al miliției (era normal), dar se și folosea cel puțin de amenințarea cu acest „organ”. – evident ca USA si Vestu’ erau la curent cu TOT ce „misca” în România, da’ au tacut – singura exceptie: François Mitterrand a refuzat invitatia „cizmarului scornicit” de-a veni la Bucuresti, DUPA ce un disident român a „cazut-sinucis”(sic!) de la etaju’-4 al ambasadei-RSR la Paris!!! 😦

    Apreciază

  4. Pingback: 23 au-gúst | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: Sărac și cinstit | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s