Vreți ca Franța să se lupte cu Rusia?

Macron este, ca și Putin, în fața electoratului. Cu mici diferențe. Cea mai importantă este cea cu pe viață. Sunt sigur că-și visează un loc important în istorie, că și-ar dori multe, dar nu cred că și asta – pe viață. Poate Le Pen să-și dorească, despre care au existat zvonuri cu finanțări estice. În sfârșit, sunt sigur că istoria este unul din motivele vizitei lui Macron. În plan personal, Putin joacă tot, totul sau nimic. Dacă supune Ucraina, este pe cai mari, visul URSS prinde viață – Marele Țar întregitor. Dacă nu, este posibil să fie aruncat la gunoi.

Macron a întâlnit doar insolență. După părerea mea, uzanțele unei întâlniri la acest nivel, fie ea între Rusia și Franța, au fost grav încălcate, chiar inacceptabil. Putin i-ar fi putut spune în particular lui Macron orice, poate chiar așa a și făcut. Dar asemenea detalii nu trebuiau să devină publice prin propriile declarații deși, spusele lui descriu o stare de fapt văzută la rece.

Mă voi opri doar la fraza din titlu. Sugerează mai ales amenințare și orgoliu nemăsurat. Este o umflare populistă a mușchilor, sunt sigur că au crescut inimile în piepții mujicilor. Mai arată că Putin, propaganda rusească, tratează francezii ca pe niște oameni normali, care doresc să-și ducă traiul lor înainte și să prospere. Dar ce exprimă fraza despre ruși? Că aceștia sunt gata de luptă, că propaganda le-a luat mințile, că dacă oricum pentru ei nu există și nu va exista prosperitate … Bătăușii mahalalei.

Am stat ieri de vorbă cu un basarabean, medic, vorbire specifică, vreo 50 de ani, doi copii. Nu știu dacă soția este de p-aci. Pare să fie un tip OK, în măsura în care un pesedist poate fi așa. Mi-a spus că bunicii i-au fost deportați în Siberia, dar au scăpat și s-au întors în Basarabia. Frate-su (nu știu dacă este acum tot aici) a făcut armata în Afganistan. Nu cred că medicul este agent.

Mi-a declarat că Ucraina este dușmanul nostru, că ucrainienii au făcut ravagii în populația românească din Bucovina de nord, sudul Basarabiei și Transnistria. Ucrainienii ar fi niște ruși mai corciți, largi zone din Ucraina fiind în istorie părți ale Poloniei sau Lituaniei. Am fost de acord cu el, v-am povestit și dumneavoastră despre vizita la Cernăuți.

Însă, mi-a mai declarat că Rusia este prietena României. Am aflat de la el o istorie paralelă, una cum nici măcar Leprele de aici n-au măsluit. Astfel, Rusia și-a dat acordul și a susținut Unirea Principatelor și Stalin ne-a returnat nord-vestul Ardealului. Ba chiar că am fi primit Dobrogea la schimb cu Basarabia. Vorbea, în graiul lui, foarte convingător. M-am gândit că poate nu cunosc eu datele istorice. A continuat cu discursul lui Putin – NATO n-are ce căuta aici, este un pericol pentru Rusia. Probabil ascultă Radio Moscova. Ah, ce vremuri, vă aduceți aminte? „Vorbește Moscova!” – n-am găsit o înregistrare de duioasă amintire să v-o ofer.

Am cercetat problema istorică evitând materiale românești. Prin războiul ruso-turc 1806-1812, Rusia a intenționat ocuparea principatelor, Dunărea urmând să devină granița cu Turcia a Rusiei. Prin tratatul de la Hanul lui Manuc (agent rus), Turcia a cedat gubernia Basarabia. De fapt, Turcia nu stăpânea Principatele, a cedat ceva ce nu-i aparținea. În 1871, țarul a emis un ucaz „Asupra suspendării studierii limbii române în școlile din Basarabia” deoarece „în Imperiul Rus nu se studiază limbile locale”. Măsurile de rusificare au început însă imediat în 1812.

Convenția de la Paris care a permis în 1858 Unirea Principatelor a fost încheiată după ce Rusia a fost înfrântă în războiul Crimeii (1853-1856), Rusia neavând un rol la aprobarea Unirii. Este adevărat doar că Stalin a acceptat retrocedarea nordului Transilvaniei.

Așadar, Rusia a dorit tot teritoriul până la Dunăre, ne vroia gubernii. A rupt în două rânduri 20% din actualul teritoriu al României. Ultima dată a generat oficial 1.505.000 pierderi românești cu scopul rusificării, reușită în parte. Se adaugă 230.000 ofițeri ai armatei și administrației române. Jumătate din Basarabia istorică se află în Ucraina.

După 1945, Rusia ne-a impus Leprele Roșii de care nu am scăpat nici în prezent. Până prin 1960 o mare parte din bogățiile țării (ce expresie minunată) s-a scurs în URSS. Și ulterior, dar nu în aceeași măsură. Ce rezultat a avut umbrela rusească timp de aproape 45 de ani? Înapoiere, subdezvoltare.

Asta înseamnă că îndepărtarea de Rusia este singura noastră soluție.

Foto: stirileprotv.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s