Z

Putin folosește termenii de-nazificare, lupta cu fascismul, pentru că, în mentalul colectiv rusesc, ca urmare a unei propagande constante prin toate mijloacele de peste 75 de ani, începând de la grădiniță, aceștia sunt sădiți ca fiind dușmanii Rusiei înfrânți în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Dar, dacă este deja înfrânt? Iar fascismul și nazismul nu sunt chiar același lucru. Astea sunt detalii care nu-i interesează pe mujici. Oricum, nazismul și fascismul sunt dușmanii mujicilor – să moară dușmanii.

În vestitul discurs, criminalii Lenin și Stalin au fost bagatelizați. Țarii n-au fost pomeniți deși, este evident că acesta este visul nebunului. Ei bine, vă spun eu soluția problemei. Rușii au nevoie de un Ilici, nu Lenin, ci Iliescu. Sper că și Putină, ca și ceașcă, a încălzit la piept un șarpe Ilici. Nu-l știu, dar el trebuie să existe pe undeva.

Caracterul Z nu există în alfabetul rusesc. Acum simbolizează atașamentul față de nebun. Eu cred că fascinația după o literă inexistentă denotă doar fluturași mulți.

Propaganda rusească a demonizat ani de zile nazismul, fascismul, legionarii. Mi-aduc aminte cum, prin ’90, lepra de Ilici al nostru declara protestul de la Universitate, oricare din manifestațiile anti ca fiind legionare. Chiar în discursurile către minerii patriei, care scoteau cărbunele poluant din adâncul pământului, mujicii abrutizați care au oprit România mulți ani, a folosit sintagma. Ei bine, în propaganda sputnik, de câțiva ani buni, au reapărut și sunt promovați legionarii. Nu vă mai mirați că, între timp au fost și auriți.

Pe la Tv, au ieșit de la naftalină elefanți de pe vechile ștate kgb, dinozauri. Marii specialiști își dau cu părerea și le citesc în priviri durerea că nu pot linge măcar un pic Mama Rusia, n-ar fi în trend. Totuși, uneori nu fac față efortului și o scaldă spre est manifestându-și duioșia. După o scurtă derută fiindcă-și pierduseră linia, apologeții sputnik au început însă s-o zică direct – probabil au primit instrucțiuni. Masa populației pare a fi împotriva Rusiei totuși, nostalgici, nemernici, nepoți cu ADN la fel de noroios ca al bunicilor, încep să comenteze. Pentru aceștia, vă scriu eu ce a însemnat pentru România și pentru români apropierea forțată de Rusia timp de 45 de ani.

Ocupația militară sovietică a României a durat din 1944 până în 1958. Nu ne-au eliberat de nimeni, fiindcă nu eram ocupați de nimeni, doar ei ne-au ocupat. Societatea românească a fost profund distrusă, prin epurări, pușcării, lagăre, Canal – morți, familii distruse. Nu a vrut nimeni să-i numere. Resursele României au luat în întregime drumul Rusiei ca despăgubiri de război sau fiindcă așa vroiau rușii. O parte a resurselor au fost luate de ruși prin SOVROM – așa zise întreprinderi mixte – navigație, uraniu, petrol, film, bănci, lemn, metale, gaze, chimie, construcții, navale, neferoase, cărbune, asigurări, tractoare, utilaj petrolier, transporturi aeriene. Vedeți, nu le-a scăpat nimic. O parte din resurse, au fost luate direct, fără formalități. Anii ’50 au fost anii celor mai mari atrocități de masă comise vreodată în România. Desigur, totul a fost însoțit de o sărăcie generalizată. Vestul Europei, distrus de bombardamente, se refăcea. Noi nu eram distruși de bombardamente, dar eram în Lagărul socialist – o largă închisoare din care îți riscai viata ca să ieși. Nimeni nu știe câți au murit astfel. După ’44 Basarabia a fost profund epurată și deznaționalizată. A fost o perioadă de doar vreo 8 ani când am avut parte de o aprovizionare mai bună apoi, a urmat foametea plății datoriei externe, datorie pe care tot cizmarii din fruntea țării o făcuseră – mâncam adidași, gheare de găină, beam nechezol, lipsuri generalizate, rații, cartele.

Propaganda vorbește despre marile realizări – vă aduceți aminte Magistrala albastră. Este complet fals. În vest există realizări mult mai mari, pentru care nu a trebuit să se sacrifice nimeni, ba chiar au prosperat. Eram jos chiar și în Lagăr – RDG, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria erau deasupra noastră atât ca nivel de trai cât și industrial.

Asta ne-a adus poporul rus – înapoiere. Și ne-au potcovit cu Leprele Roșii de care n-am scăpat nici acum Ce ne așteaptă dacă pun iar cizma pe noi? Mai rău.

Foto: marca.com.

3 comentarii la „Z

  1. Pingback: Ieșirea | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Davai ceas, | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s