A fi sau a nu fi vaccinat

De vineri, circulația fără carantină în UE este condiționată de vaccin, mă rog, de certificat. Până la urmă, discuția este ce prevalează – drepturile individuale sau cele comune. Sigur, trăit într-o dictatură, cred că drepturile individuale cât mai largi sunt esențiale pentru libertatea individului. Dar dacă am scris cât mai largi, inseamnă că există niște limite. În opinia mea, dreptul fiecărui individ este limitat de lezarea dreptului individual al altui individ.

Există niște liste ale drepturilor, unele fundamentale, seamănă cu lista păcatelor. Spre exemplu, dreptul de a trăi în liniște. Pentru că liniștea este imposibilă, s-a instituit o lege, chiar și în Românica, care stabilește nivelul de zgomot maxim la un număr de decibeli. Majoritatea dumneavoastră spun probabil nesimțitul, sau prost-crescutul, sau idiotul, sau … despre unul care și-a dat difuzoarele tare undeva, nu contează unde, pe un câmp, în casă, în mașină. Există lege, chemați poliția, și mă îndoiesc că veți rezolva ceva. Dar să lăsăm exemplul și să revenim la subiect.

Dreptul la sănătate este unul fundamental. Dacă aveți o boală molipsitoare cu transmitere facilă, trebuie să vă izolați nu numai ca un gest de bun simț. Dacă aveți o boală cu transmitere sexuală trebuie s-o declarați partenerului și să luați toate măsurile pentru a nu-l molipsi. E și firesc și impus de lege.

Dar, cum e cu epidemiile? Pe vremuri, chestia asta cu drepturile omului era o glumiță. V-am povestit cum a rezolvat ceașcă holera – l-au întors pe unul care se îmbolnăvise pe litoral și venise cu motocicleta la Bucale să se trateze, au refăcut întregul traseu pentru a dezinfecta toate locurile, inclusiv câteva fântâni, în care acesta se răhățise pe drum.

În România s-au eradicat poliomielita și variola în anii ’50. Credeți-mă, lumea era înnebunită, am avut colegi cu sechele polio, era groaznic. Eradicarea s-a făcut prin vaccin și a durat peste 10 ani. Vaccinul era cu țârâita, ce scăpa printre degetele rușilor. Credeți că acel vaccin era foarte sigur, că exista definit procentul reușitelor, că nu avea efecte secundare, că n-a murit nimeni din cauza lui? După 70 de ani, rușii au făcut Sputnik V, s-a zvonit că ar fi fost testat pe deținuți. Ulterior s-a livrat unor țări care au constatat că n-au primit chiar ce au cerut. Inițial rușii au negat pandemia, era sub demnitatea nației lor să se îmbolnăvească, apoi au raportat date îndoielnice. Nu v-am scris asta ca să vă conving să nu vă vaccinați cu Sputnik (nimeni nu știe c-o fi 5 roman sau V de la Vladimir). Am încercat doar să vă ajut să înțelegeți care a fost atunci calitatea vaccinurilor care au eradicat polio și variola în România.

Când începu COVIDu, toată lumea s-a gândit la vaccin și la cât de mult va dura. Spre surpriza tuturor, vaccinul a apărut în mai puțin de un an cu niște parametri buni. Ba chiar au apărut mai multe – pe aleselea – soluție clasică, soluție nouă. Doar că, fiind obținut foarte repede, nu toate normele puteau fi respectate, adică vaccinurile aveau doar aprobare preliminară. Până s-a distribuit la noi, erau deja milioane de vaccinați, fără adversități grave sau frecvente.

Odată cu vaccinurile, au apărut și teoriile conspirației. Fiecare caz de posibilă reacție adversă a fost exploatat la maxim. S-au propagat puternic zvonuri – nu vă vaccinați că veți primi un chip cu care veți fi controlați, femeile vor rămâne sterpe (interesant este că n-am găsit asta privind bărbații), … , ce sfârșit tragic dar sigur vor avea vaccinații (oare nu toți avem sigur parte de sfârșit?)un adevărat război, o armată de troli care doar asta a făcut.

În toamna asta, vor începe aprobările definitive. Dar timpul trece, virusul se schimbă. Și, orice-ar spune zvonerii, vaccinul cu toate slăbiciunile lui este soluția. Și revenim la începutul paginii. Libertatea de a nu te vaccina prelungește pandemia. Citii un articol în gazeta sufrageriei tradus din Washington Post (n-am verificat) care susține obligativitatea vaccinării. Ei bine, presupun că intenționat, au tradus termenul mandatory ca mandat în loc de obligatoriu, ceea ce face pagina de neînțeles. Am dreptate Jo?

În principiu, interesele indivizilor și cel comun n-ar prea trebui să fie în dezacord. Totuși, dorințele individului sunt influențate de tot felul de factori și sunt limitate de capacitatea intelectuală a acestuia. Dar, dacă luăm în considerare un asemenea factor, ar trebui să limităm și dreptul la vot. Nu vi se pare că propaganda negaționistă, anti-vaccinare are multe puncte comune cu o campanie electorală?

Dar, stați liniștiți tovarăși, la locurile voastre, în fiecare secundă se nasc o grămadă de fraieri.

Foto: dw.com.

2 comentarii la „A fi sau a nu fi vaccinat

  1. Nu înțeleg care e rostul ultimului link (filmeseriale ?!).
    În rest, ce să zic, e mult de discutat pe subiect, în registru politic, sociologici, psihologic… chiar psihiatric. 😉 Ca să n-o lungesc: totul pornește de la și se termină la educație, ori lipsa ei.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu