Inechitatea constituțională

Încă de pe vremea Vasilicăi am tot scris că principala măsură pentru a echilibra bugetul, pentru a corecta balanța de plăți, pentru a tempera inflația, este reducerea numărului bugetarilor. Îmi aduc aminte de ea și de Firea angajând pe rupte și mărind salarii că doar nu dădeau de la ele. Fac o paranteză – dacă s-ar întâmpla ca Firea să treacă pe bară, ce partitură credeți că ar cânta? Nu cumva una asemănătoare lui Veo? Revenind, cele două coțofene foloseau bugetarii ca masă de manevră. Exact cum acum, Bulibașa al III-lea declară că au ajuns românii să se urască între ei, la acea vreme Veo acuza că „ați împărțit România în două„, când ea era instigatorul.

În sfârșit, Veo căzu, Firea căzu (și acum mai are oftică și își manifestă necazul), doar că așteptările mele nu s-au împlinit deloc – angajările au continuat, creșterile de venituri bugetare la fel. Am scris venituri fiindcă nu este vorba doar de salarii. La început a fost guvernarea minoritară liberală. Ulterior, împreună cu USR era o majoritate bună și ar fi putut avea o atitudine tranșantă. Dar n-a fost să fie. Nici Nicușor nu a desființat companiile care nu fac nimic ale lui Firea, doar a mai cosmetizat. Este o mare greșeală pentru că acei oameni niciodată nu vor sprijini o politică rațională bugetară, sau vreo măsură de dreapta și nici nu vor vota vreodată dreapta. Cine s-a îndulcit la borcanul cu miere v-a juca doar cu cei care l-au ajutat nemeritat să-și bage botul în acel borcan.

Vă mai aduceți aminte criza financiară din vremea lui Băse? Am convingerea că o mare parte a problemelor care l-au lovit după și toată diabolizarea de care a avut și încă are parte, se datorează acelui moment – a tăiat specialele și a redus anvelopa salarială bugetară cu 25%. Atunci era vorba de acoperirea unei găuri de doar 1 miliard de euroi. Acum gaura este de 4 miliarde. De fapt, n-a tăiat în carne vie, doar a încurajat retragerea unor bugetari, cei mai mulți prin pensionare.

Statul român se împrumută la dobânzi mari pentru a plăti salariile mult-mult-mult prea supradimensionatului aparat bugetar – salariați neproductivi și fără răspunderi reale plătiți de toți ceilalți oameni. Ba mai mult, este probabil să pierdem și o grămadă de alte miliarde de euroi din cauza condiționării PNRR de speciale. Decât să renunțe la speciale, aleșii sacrifică investițiile moca. Încă nu s-a jucat finalul melodramei, dar crede cineva că vor renunța la speciale? Doar li se cuvin.

Da, psd ar vrea să lovească și privații, economia reală, știți, vechiul vis preluat la ștafetă al impozitării progresive. Mie, mi se pare mult mai corectă cota unică. Toți plătesc același impozit, același procent din venituri pentru susținerea bugetului – este echitabil. Oricum, aproape jumătate din salariul brut reținut de stat sub o formă sau alta prin taxe, este o exagerare și, deși n-am consultat statisticile UE, cred că suntem fruntași.

Cu un singur lucru din declarațiile Bulibașei în timp ce-și rotea extrem de periculos gâtul dintr-o parte în alta sunt de acord: limitarea legată de salariul președintelui. Da, așa este. Este cel mai înalt (nu plăvan) bugetar, este vârful ierarhiei, este pus acolo de votul universal, pare normal să fie limita.

Doar că, atenție! În toată această discuție cu salarii de bugetari, pensii speciale, toți menționează mereu doar termenul salariu. Este o mare capcană. Bugetarii au sporuri de tot felul – de la cel de bocanci, la cel de hrană (de parcă salariul ar fi pentru altceva) care se cumulează ajungând comparabile cu salariul de bază. Dacă ar fi după mine, le-aș aproba un singur spor – acela pe prostie. Dar nu este după mine.

A doua capcană se ascunde în termeni. Parlamentarii (cred că și miniștrii) nu sunt plătiți cu salarii, ci cu indemnizații. E similar cu ăia de zic că n-au speciale, au pensii de serviciu. Spre exemplu, este posibil ca Ciucă să nu aibă cumul pensie-salariu din buget.

Peste toate astea se vântură bau-baul CCR, ei înșiși beneficiari de salarii (poate indemnizații) babane și speciale. Oare, nimeni nu vede conflictul de interese? Înțelepții ăștia n-au învățat la școală despre instituția abținerii? OK, poate au făcut o facultate d-aia. Da, dar cei șapte ani de acasă, bunul simț?

Bulibașa mai are dreptate într-o zicere – s-a creat o ură, eu i-aș spune doar un sentiment de inechitate profundă. Oameni plătiți de toți fără a avea răspunderi reale, oameni răsplătiți gras pentru nimic. fiindcă toți specialii au avut salarii grase pentru ceea ce au făcut sau ar fi trebuit să facă. Totul în legi create prin conflict de interese, dar considerate atunci și acum constituționale.

P.S. Un singur lucru merită răsplată – riscul vieții, fiindcă viața este neprețuită. Dar aceștia sunt foarte puțini.

Lasă un comentariu