Iar cu procedurile

Ca mai toată lumea, am văzut și eu niște seriale americane cu „urgențe medicale”. Bolnavul ajuns la spital este diagnosticat serios, găsindu-i-se adevărata suferință și nu boala aparentă.

Din nefericire, am și avut contact cu un asemenea centru medical, nu de anvergura din seriale, dar totuși cu pretenții mari și costuri pe măsură. V-am povestit aventura în Urgența medicală.

Acum s-au mediatizat cele două cazuri de la Sanador. După părerea mea și după informațiile difuzate, sunt culpe medicale.

Dacă o operație aparent fără riscuri provoacă hemoragie internă copilului operat și autopsia spune că i-a fost „ciupit” un vas de sânge, ce altceva ar putea fi decât o eroare a chirurgului?

Femeia s-a internat pentru o suferință punându-și concret viața în mâinile medicilor care trebuiau să pună un diagnostic complet. Aceștia s-au mulțumit cu diagnosticul aparent și lozul tras de pacientă a fost necâștigător – a decedat pentru o altă afecțiune.

L-am ascultat aseară și pe maestrul CTP povestindu-și odiseea medicală din același centru medical. Din fericire, a fost mai norocos.

Dar să vă spun o altă istorie a unui prieten al meu. În urma unor probleme circulatorii, s-a dus (coincidență) la Sanador. Investigații ca în povestea lui CTP cu costurile aferente. Concluzia a fost că avea nevoie de două stent-uri. Le-a plătit înainte, ca la felinarul rosu fiindcă nu se știa dacă … I s-a făcut intervenția și, vă relatez ce am înțeles eu din ce mi-a declarat el, un fel de telefonul fără fir. Deci, după intervenție a aflat că, în loc de două, i s-au montat șase stent-uri fiindcă un stent a pățit ceva în timpul operației sau a afectat cumva vasul de sânge și au rezultat un fel de „resturi”, iar ca acestea să nu fie antrenate în circulația sanguină și să-l omoare, ar mai fi băgat patru stent-uri care să blocheze posibilele resturi.  Cum stent-ul nu se montează singur ci de niște oameni plătiți gras de prietenul meu, eu cred că au comis o eroare medicală. Concluzia a fost că prietenul meu a mai plătit patru stent-uri suplimentare rezultate din greșeala cuiva și trăiește sub amenințarea unei bombe cu ceas – dacă acele „resturi” scapă totuși. Care-s garanțiile unei intervenții medicale?

În toate cazurile de mai sus s-a invocat respectarea întocmai a procedurilor. Exact cum am descris în Proceduri – s-au respectat procedurile, Dorel e scos basma curată.

Cum credeți că ar fi evoluat cariera medicului Pesamosca pe bază de proceduri? A salvat atâția oameni tocmai neaplicând nici o procedură, fiecare operație adaptată nevoilor fiecărui pacient era o premieră. El nu era un Dorel neatent și fără cap.

În final, nu pot decât să mă rog să nu ajung pe măna procedurilor, iar dacă se va întâmpla, să dau peste un medic adevărat care n-a auzit de ele. Mai adaug că, după șase stent-uri și o mică avere aruncată la vestitul centru medical, prietenul meu manifestă aceleași simptome care i-au determinat internarea.

Un comentariu la „Iar cu procedurile

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu