Numerele

V-am povestit în Cum ar fi fost dacă … despre numerele de înmatriculare americane din AK inscripționate cu THE LAST FRONTIER, slogan care ni s-ar potrivi și nouă.

Am mai remarcat în Vancouver plăcile marcate cu BEAUTIFUL BRITISH COLUMBIA în loc de simplu British Columbia. Desigur că m-am gândit de ce n-am putea și noi scrie MINUNATA ROMÂNIE sau SPLENDIDA ROMÂNIE. Oare ar fi o exagerare?

Adevărul e la mijloc. Avem frumuseți naturale cel puțin comparabile cu ale Columbiei Britanice (na, că devin și eu Patriot). Da, avem și noi o țară frumoasă dar, păcat că e locuită. Nu știu cine a spus asta întâi, însă a avut mare dreptate. Am două exemple.

Nu urmăresc vizitarea marilor orașe dar, dacă tot eram în Vancouver câteva zile, am ținut să văd cât mai mult. Între altele, am vizitat „uzina de apă” a orașului – Capilano Lake, un lac artificial cu o lungime de aproape 5 km, o lățime de 750 m și o adâncime medie de 87 m, un lac mare așezat într-o zonă minunată – pădurea de brad coboară până la marginea apei, o pajiște splendidă se întinde către o șosea din apropiere. Apa este cristalină. Pe latura mai accesibilă este un gard de sârmă. În apropiere, nu există nici un fel de gunoi, resturi sau orice altceva de acest gen. Nu există nici o casă construită pe acolo, nici un șmecher nu și-a făcut debarcader fiindcă poate, nu se îmbăiază nimeni în lac fiindcă nu-l vede nimeni, … Mă opresc pentru a evita trivialitățile. Ați văzut așa ceva în România? Credeți că ar fi posibil? Credeți că ar putea fi opriți nesimțiții? Cine i-ar opri?

În AK, Dalton Hwy este construit de-a lungul unor văi și traversează Yukon-ul, adică un loc unde „se adună” apele. M-am oprit și m-am plimbat pe malul acestor râuri. Nu am văzut NICIODATĂ (am căutat intenționat) nici un gunoi de proveniență umană adus la mal sau plutind. De când mă știu mi-a plăcut să mă plimb prin zonele noastre pitorești. La noi nu există nici un loc pitoresc, oricât de izolat, chiar în vârful munților, lipsit de gunoaie.

La toate acestea se adaugă climatul social.

Poate fi MINUNATĂ sau SPLENDIDĂ o țară care legiferează în favoarea infractorilor? Principalul nostru gunoi, de care nu putem scăpa, este cel uman.

Ce ziceți de un număr special: M..IEPSD cu sloganul ROMÂNIA SPLENDIDĂ dedesubt.

5 comentarii la „Numerele

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Corespondențe | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Fake | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Сделай Россию снова великой! | Născut pe lista neagră

  5. Pingback: THE LAST FRONTIER | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu