Nodul Gordian

Haide să ne facem că facem. Cam așa se rezumă toate măsurile sforăitoare ale Bulibașei. Cu totul surprinzător, încasările bugetare au crescut sau mint statisticile. Problema este că, deși teoria Bulibașei este că s-au redus cheltuielile, acestea au crescut chiar la capitolele care trebuiau reduse, au crescut cu un ritm mai mare decât al încasărilor.

Niciuna din inechitățile generate în societatea românească nu a fost rezolvată de Bulibașa – nici pomanagiii speciali, nici zecile, poate sutele de mii de sinecuri bugetare.

Mai clar, probabil noi toți vom pierde efectele a câteva miliarde bune de euroi, pentru că protejații statului nu trebuie atinși. Dacă-i pierdem pe toți sunt 75. Toți vom suporta dezechilibrele bugetare sub forma inflației și a creșterii prețurilor.

Între timp, deși nu pare să ne impresioneze fiindcă bugetul apărării este comparabil cu al specialilor, a mai apărut un focar de război – Israel. Hamas a atacat tinerii de la un festival, a bombardat, a comis atrocități în stilul caracteristic speciei. Poate imaginile cu copii decapitați nu sunt certe (așa afirmă guvernul israelian). Dar Hamas a avut grijă să difuzeze direct imagini cu atrocități.

Conflictul este de peste 100 de ani, fiecare parte invocă istoria – unii mai demult, unii mai recent. Fiecare parte are argumente deși, unele sunt discutabile. Stârpirea palestinienilor nu este numai imposibilă, dar și neproductivă. Sper că evreii să aibă înțelepciunea lui Solomon, doar că acum n-au unul.

Grosso modo, și aici avem un fel de invazie a barbarilor fiindcă israelienii au scos apă din piatră seacă. Este cel mai dezvoltat și civilizat stat din zonă. Oare ce i-a împiedicat pe palestinienii din Gaza și Cisiordania să le urmeze exemplul?

În Gaza există cetățeni români, probabil au dobândit cetățenia prin căsătorie sau sunt doamne care, în căutarea unui trai mai bun, s-au căsătorit și au plecat acolo. L-am ascultat pe unul care nu a declarat că nu susține Hamas, poate i-a fost frică. Dar școlit p-aci, nu a găsit loc de muncă decât în înghesuiala din Gaza?

Din păcate, sunt multe conflicte fără cale de rezolvare aparentă. Chiar și noi avem și nu numai în zona Ucrainei. Dar lumea este plină de ele. Uitați-vă în Caucaz.

Oarecum asemănător, sunt clivajele în diverse societăți. Europenilor nu le-a plăcut să pună osul la treabă, acum vedem manifestările celor pe care i-au adus să muncească pentru ei. Suntem pe același drum și noi românii.

Apoi infiltrările rusești din toată lumea, dar mai ales din Europa. Nu mă refer la Ungaria, Austria, poate Slovacia. Sunt mase de populație manevrate de propaganda rusă peste tot. Inclusiv în Statele Unite. Legea McCarthy, oarecum nedreaptă, a rezolvat problema comunismului la începutul anilor ’50. Acum s-a generat o falie despre care nu știu dacă a fost manevrată de ruși, dar le este favorabilă. Și nu mai poate fi rezolvată în aceeași manieră.

Și uite-așa, lumea întreagă are din loc în loc câte un buboi pentru care se așteaptă câte un Solomon. Poate, problemele nu mai sunt rezolvabile de înțelepți și este nevoie de un Alexandru Macedon care să taie Nodul Gordian.

În ce ne privește, lucrurile par mai simple. Sper ca într-un an să apară un român capabil să taie Nodul și noi să nu ne ratăm șansa absentând la vot.

Foto: libertatea.ro.

Lasă un comentariu