Propaganda rusească justifică în fel și chip războiul deși, în ultima vreme, incorporarea Ucrainei în Rusia începe să fie acceptată pe față. Alături de vreți să fiți ca occidentalii, înseamnă că vreți să fiți homosexuali, Rusia mai lansează lozinci populiste erijându-se în eliberator, anti-nazism (confundat cu apărarea drepturilor locuitorilor etnici ruși), schimbarea ordinii mondiale (vor să ne apere de americanii invadatori).
Una dintre motivațiile inventate este și lupta împotriva globalizării – Rusia, apărătorul popoarelor de globalizare. Acesta este ultimul bau-bau al propagandei.
Numai că, războiul a demonstrat contrariul – suntem globalizați, dependenți unii de alții. Europa este dependentă de gazul rusesc, chiar de petrolul rusesc, lumea este dependentă și de cerealele ucrainiene. Rusia însăși este dependentă de structurile hardware occidentale fiindcă nu a fost în stare să-și depășească condiția de furnizor de materii prime. Fără acea electronică inteligentă nu poate avea arme. Toți suntem dependenți de apărarea comună fiindcă Rusia este cât un continent și duce o politică imperialistă.
Este oare ceva nou, cum încearcă propaganda să insinueze? Păi, coloniile grecești de la Pontus Euxinus, mai târziu genovezii, se ocupau cu ceea ce astăzi este comerțul international. Înflorirea interbelică a unor porturi dunărene – Brăila, Sulina, are același motiv. Bursa este mondială. Fluxurile financiare, la fel.
Numai că acum se numește globalizare și propaganda rusească spune de mai mulți ani că este bau-bau. Iar acum, în numele nostru, al celor mulți, Rusia s-a ridicat să lupte împotriva globalizării. Cu cine?
Foto: internationalaffairs.ro.