Frateee!

Se tot spune că românu-i frate cu codrul. Cred că-i doar gogomănie, codrii sunt furați ca-n codru. Sper că nu-mi veți replica cu prostia aia cum că vin austriecii, nemții, rușii și ne fură pădurile. N-am întâlnit d-ăștia prin pustietățile noastre decât în postura de turiști civilizați, mai civilizați ca băștinașii. Cei care le fură sunt chiar ăia care se plâng p-ormă de alunecările de teren și de torenții care le iau casele.

Se mai spune că românu-i frate cu natura. Și asta-i la fel de lată. Românul distruge natura cât poate, orice, nu numai păduri. Am participat de vreo două ori la decolmatări de lacuri în Făgăraș. Am văzut stalactite, stalagmite rupte, Focul Viu spart.

E adevărat însă că frate, frate, da’ brânza-i pe bani. Cred că asta-i o axiomă, nu trebuie s-o demonstrez.

Mai este frăția cu dracul, eventual până se trece puntea. Numai că sunt unii care practică frăția asta pe viață. Cred că e în ADN-ul mizerabil. Problema este însă procentul lor. Cum se poate dom-le, să faci foamea în comunism, să te uiți cum iau moca orice vor rușii după ce-au luat Basarabia și tezaurul, au generat vreo 2 milioane de morți, să te uiți că ești singur fără copiii și nepoții plecați pe dincolo expresie a înaltului nivel de trai la care ne-a adus ceașcă și să te-ncăpățânezi să votezi în continuare Zdrențele Roșii?

Dar ceea ce este sigur de aci încolo, este frăția traco-geto-dacilor altoiți de romani cu virusul corona. Da, ne vom imuniza cu toții fie prin boală, fie prin improbabila vaccinare, fie pe lumea cealaltă. Am spus improbabila vaccinare fiindcă virusul a evoluat deja, evoluează în continuare, nu sunt cunoscute foarte multe despre el, nu i se poate prevedea evoluția, nu s-a mai realizat vaccin pentru viruși corona. În ciuda trâmbițatei noastre evoluții, în ciuda cuceririlor științelor și tehnicii, ne tratăm tot ca în 1350, cum era descris în Decameronul. Degeaba pasul pe Lună, degeaba bomba atomică, degeaba teoria relativității. Încet, încet, corona ne atinge inexorabil pe toți, poate o dată, poate de două ori, poate de n ori, nimeni nu știe.

Pe la Tv, și d-alea și d-alea, se vehiculează teoria suedeză. Numai că, am ascultat un interviu (regret că nu vă pot da link-ul) cu o doctoriță româncă din Suedia care a spus că succesul relativ se datorează încrederii. Încrederea cetățenilor în administrație, încrederea administrației în cetățeni. Ca urmare, cetățenii respectă regulile enunțate de administrație. Încrederea este sădită prin educație și prin experiența reciprocă de zeci de ani. Cei care se vor îmbolnăvi au certitudinea că vor fi tratați în spitale foarte bine. Pot certifica și personal gradul de civilizație al nordicilor, am parcurs la pas peste 8.000 km pe acolo.

Dar la noi? Statul este perceput ca dușman personal de cei mai mulți, urmarea ultimilor peste 70 de ani. Educația a fost demonstrată de cazurile Gerota, Țăndărei și altele. Spitalele – un cumul de pericole care te pândesc la tot pasul, fără lovele n-ai parte de dus plosca sau de o sticlă de apă. Din nou vă povestesc un interviu fără să vă pot oferi link-ul (Digi24). De acestă dată, o altă doctoriță, șefă într-un spital oncologic (cred) din Freiburg, membră a Academiei de Științe Medicale din Germania. A fost extraordinar de categorică privind gravitatea bolii. Pe scurt, a spus faceți tot ce este omenește posibil să nu o contractați. Atenție, acest medic român văzuse doar cazuri în Germania.

În închiere, aveți mare grijă cum vă faceți frați și cu ăsta.

Foto: infoplus.ro

Un comentariu la „Frateee!

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu