La Famiglia

Nu, nu mă interesează mafia italiană, doar a noastră, cea rrromânească. Deși are pretenții traco-geto-dacice cu viol roman, mă tem că originea ei este mai estică. Obârșia actualei mafii trebuie căutată pe la începutul secolului trecut. PCdR subordonat Cominternului adică Moscovei, printr-un act semnat chiar acolo, la Moscova. Primii șefi au fost Gheorghe Cristescu, Elek Köblős, Vitali Holostenco, Alexander Ștefanski, Boris Ștefanov, Bela Breiner, Ștefan Foriș. Cât de geto-daci, puteți aprecia singuri. De altfel, unii erau cetățeni ai marelui frate răsăritean. Au urmat Ana, Luca și cu Dej care băgau spaima în burgheji sau, pentru corectitudine, Hannah, Laszlo, și cu Dej. În fond, o șleahtă de trădători adunați pentru slujirea intereselor Moscovei.

Reluând, Moscova a coagulat nucleul, Moscova i-a trimis în ’44 pe tancurile sovietice și i-a impus prin forța armelor. Interesele Moscovei trebuiau urmate. Desigur, ca la orice mafie, a urmat lupta pentru putere în urma căreia Luka Laslo (Vasile Luca) a fost condamnat la împușcare și a murit în pușcărie, Pauker a avut protecție mai mare. Întreaga societate a fost răsturnată, printr-o contra-selecție, filtrul dosarului. Așa a fost selecționată clica de criminali, impostori, torționari care a condus țara către ruina dirijată de la Moscova, denumită emfatic marile realizări. Prin clasa a patra, la caligrafie, trebuia să scriem în caiete pagini întregi cu membrii de vază Gheorghe Apostol, Emil Bodnăraș, Petre Borilă, Nicolae Ceaușescu, Alexandru Drăghici, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Alexandru Moghioroș, Ion Gheorghe Maurer, Chivu Stoica. Probabil, se dorea să ne intre bine în cap, iată că mie mi-au intrat. O parte sunt nume conspirative, pe cele reale vi le-am scris deja.

Clica a ievoluat, s-a reașezat, dar a rămas aceeași deși, ei neagă cu înverșunare asta. Vreau să spun că există o continuitate de netăgăduit. Un exemplu este al treilea personaj din poză, cel în uniformă – Ernst sau Ernő Neuländer. Nu știu dacă, la momentul fotografiei, devenise Walter Roman, tatăl lui Petrică_care nici usturoi n-a mâncat, nici … Dar ce lega încă de la început mafia? Păi, în primul rând, interesul individual direct – să aibă o viață îndestulată când aproape toți se confruntau cu foamete, lipsuri de tot felul și amenințarea pușcăriei sau a morții. Sigur că nu toți puteau ajunge la pușcărie, unii îi trimiteau pe alții. Conta din care tagmă faci parte.

Vă dau un exemplu mult mai actual. Alt Petrică, ăla de la agricultură. Se plânge de irigații, și-ar sacrifica un picior fiindcă nu i-l cere nimeni. Dar, a mai fost la agricultură de două ori, prima dată cu Bombo. Un circar. Doar că circarul ăsta a fost fin al lui Angelo, bețivul despre care v-am scris cum l-am întâlnit, tatăl Danei – nevasta a doua, nu sora lui Bombo. Așadar, tot ce mișcă pe la agricultură este sub control. Nu contează dacă al lui Petrică sau Bombo, este același lucru – la famiglia.

Ce înseamnă asta? Păi neamuri dom-le, apropiate sau depărtate, fini sau afini, copii, nepoți, părinti, neveste, amante, amanții amantelor, amantele amanților, … La famiglia. Nu știu dacă pe la italieni se pupă doar mâna,  dar la noi are prioritate fundul, ai noștri îs mai perverși. Presupun că nea Petrică a fost furnizorul de găini ouătoare al lui Bombo. În ce-l privește, ne-a dovedit deja că nu are ouă. Structura fini-afini domină toate instituțiile bugetare de la cele de forță la simplele administrații locale – comuniune de ADN.

Altfel spus, un conglomerat de interese personale și de grup. Însă, ceea ce stăpânesc ei de peste 70 de ani este țara. Mafia italiană s-a luptat să se implice în stat, a mai reușit în unele perioade. Pentru a noastră, este un postulat. Ba chiar, a noastră, a implicat și clanurile țigănești – sper să sunt doar mulțimi intersectate, nu identice.

Vreau să spun s-o mai lăsați cu statul paralel sau paralel pe perpendicular. Este doar un stat mafiot.

Foto: stefanbosomitu.wordpress.com.

Lasă un comentariu