Lui Ion

Ion, prietenul meu,

Convorbirea cu tine m-a lăsat îndurerat, cu un gol în inimă. Mi l-a readus în minte pe săracul nea Paul care, fost deținut politic pe bune (fiindcă sunt și d-ăilalți), deși nu a izbutit, cu toți banii cheltuiți, cu toată energia risipită, să-și recapete toate bunurile, omul ăsta umilit de autorități până în ultima clipă, cu vreo doi ani înainte de a se prăpădi, a fost în stare să plătească un taxi pentru a merge să voteze psd. Cred că i s-au răsucit în morminte toți strămoșii.

Cum este posibil ca tu, fiu de preot, cu bube la dosar, cu trei ani pierduți într-o școală tehnică fiindcă n-aveai voie la facultate, să fii captivat de vrăjeala unui filorus care s-a trezit deodată, ca la un semnal (de unde i-o fi venit), mare patriot? Ficior și Vișinescu s-au declarat și ei patrioți până în ultima clipă, comiseseră crimele pentru țară, din patriotism. Da, și Nicolschi (Boris Grünberg) care a murit liniștit, nederanjat, în 1992, se declara patriot. Mi-ar trebui foarte multe pagini să-i enumăr pe toți. Ăsta este blestemul Leprelor, sunt toți patrioți, debordează de patriotism.

Am încercat să înțeleg ce ați putea avea în comun tu și favoritul tău mult mai tânăr, cu ambiții mari, tu născut în satul tău minunat din Vâlcea, el în Cotroceni.

Înainte de ’90, erau două facultăți la care, toamna, se dădeau multe sesiuni de admitere – instalații de la Construcții și îmbunătățiri funciare de la Agronomie. Se dădeau multe sesiuni doar, doar se vor ocupa locurile, participau toți cei care vroiau să mai scape de armată. Ultima scotea marii specialiști care supravegheau stațiile de pompare ale vechilor sisteme de irigații.

Preferatul tău a încăput doar la a doua dintre ele, ca și cumnatul meu. De altfel, cumnatul își spunea inginer, dar ăsta, mai șmecher, zice că are un master deși, nu exista asta atunci. Mă întreb de ce i-a luat șase ani, școlarizarea la Agronomie fiind atunci de 4-5 ani.

Tu ai așteptat câțiva ani la o școală tehnică, pentru a putea candida la facultatea pe care ți-o doreai, fiindcă te-ai născut prea devreme și nu puteai fi acceptat din cauza dosarului. Așa că n-ai putut să te bucuri de studenție la vârsta la care ar fi trebuit, cu mintea mai aproape de copilărie.

Ca și cumnatu’, favoritul tău a trecut la munca de jos, a lucrat până în ’90 la ISPIF Făgăraș. Tu ai ajuns prin repartiție, adică prin rezultatele din facultate să lucrezi în instituția de vârf la care doreai. Ai avut o adevărată activitate științifică până în ’90. Presupun că știi, ISPIF nu oferea niciun fel de experiență creatoare.

În ’90, în vremea lui Ilici, favoritul tău sare direct în centrala ISPIF de pe șoseaua Olteniței, noroc pe care cumnatu’ meu nu l-a avut. Tu ai luat-o pe calea liberei inițiative, ai deschis filiala unei companii americane și ai continuat să faci ceea ce știai bine.

În ’91, favoritul tău începe cu adevărat să dea poporului roadele pregătirii sale. Sare din Olteniței la senat, șef al biroului senatorial pentru mediu (nu menționează al cui). În ’92, nea Nicu Văcăroiu ajunge mare șef numit de Bulibașa I și omul nostru devine consilierul ministrului mediului. Fiindcă se cam plictisea, nu-și irosește timpul, devine și președintele unui ONG obscur (n-a lăsat urme). Dar, și mai profitabil, în ’93-’94 este trimis la un curs de politici de mediu pentru parcuri naționale, cu bursă britanică. Tu nu aveai nevoie de și mai multă specializare, pur și simplu nu mai aveai ce învăța.

Așa că, își pune în valoare noile cunoștințe ca secretar general al ministerului mediului (’97-’98 – Ciorbea). De fapt, ministerul mediului nu exista în acea perioadă, a apărut ulterior. Fiindcă în continuare se plictisea, își dă doctoratul în pedologie la aceeași facultate de îmbunătățiri funciare – ’99. Tu erai doctor de mulți ani, pe bune. Între ’96 și 2008 este manager de proiect „agenda locală 21” urmărind dezvoltarea durabilă a 40 de localități din România. Prin mâinile și pe semnătura ta au trecut multe proiecte. Știi mai bine ca oricine ce înseamnă asta. Oare ce minuni o fi proiectat domnul acesta în aceste 40 de localități (cât pe ce să scriu mucenici)? Ce experiență îl recomanda pentru asta? Sau nu experiența a fost motivul? Cum o fi cheltuit lovelele de la PNUD?

Între 2004-2005 trece și pe la Externe, desigur, director. Presupun că știi avantajele unui grad diplomatic. Peste tot pe unde își lasă uriașa expertiză, apar termenii coordonarecoordonator – asta scrie el însuși despre el. Între 2006-2012 este director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare unde coordona reprofesionalizarea României, str. Dr. Burghelea 16. La câteva case mai încolo am lucrat eu în 2014 pentru australian. Nu știu la ce era, poate este, folosită cu adevărat clădirea aia unde nu era nicio mișcare. Este una din puținele instituții care n-are site. Însă, între 2000-2011 îl găsim tot director executiv (cum altfel) la  Centrul National pentru Dezvoltare Durabilă – ăsta are site, dar are sediul în aceeași clădire fără mișcare din Dr. Burghelea. Centrul ăsta este deschis sub egida Academiei (ca lumea termenul sub egida) și finanțat de PNUD. Sunt multe lucruri îndoielnice prin propriul CV al favoritului tău. De exemplu, centrul ăsta este cu Agenda locală 21, adică protejatul tău a simțit nevoia să-și umfle nițel CV-ul (două la primărie, două …), menționând același lucru de două ori, în locuri diferite, sub nume diferite. Păi, la valoarea lui!

Deși în 2012 încă reprofesionalizează România, de fapt, din 2011 adresa lui se mută de pe meleagurile geto-dacice. 2011-2013 își valorifică experiența pe la Geneva – cred că a primit lovele grase dacă a renunțat la dublul post de director geto-dacic pentru a fi doar raportor ONU pentru ceva cu deșeuri și drepturile omului. Eu mă întreb din nou cine l-a aruncat pe acolo. Cine l-a tot numit director al unor sinecuri? Ce naiba l-a recomandat profesional?

Din 2013 începe povestea pe care el o numește clubul de la Roma. De fapt, trebile s-au aranjat pe meleagurile strămoșești unde se face o listă cu asociația română pentru clubul de la Roma. Îmi pare rău să-ți scriu, dar nu te puteai încadra prin acea listă. Eu m-aș fi simțit jignit de asocierea cu ăia, dar sunt mai ciudat ca tine. Totuși, sunt sigur că a fost înghesuială mare. Știu câțiva de pe listă, toți cu dosare beton. Ei bine, între ăștia, cu doi membri onorifici (Bulibașa I și Constantinescu), tu, cu dosarul tău pătat, … Ion, nu te potrivești, iar eu prefer Lista Neagră. Însă protejatul tău este în față – secretar general. Te regăsești prin acest reprezentant? Oare ce minciuni ascunde biografia lui de s-a clasat mai bine decât alții mult mai cunoscuți? Nu pot citi lista până la sfârșit, mi se face rău.

Revenind, propulsat cum am menționat, dar și cum ne-am putea imagina, reprezentatul preferat de tine devine președinte, da dom-le, șef, la European Research Centre al clubului pomenit. În sfârșit, a găsit cercetarea – nevasta-l știe la amantă, amanta la nevastă și el își face cercetareaAproape un cercetător. Rămâne președinte al acelui centru până în 2015. A fost o perioadă roșie în istoria României. 2015-2016 director executivconsilier al directorului general ONU Geneva. Ar fi foarte interesant să știm cine era ăla și să analizăm ce hram purta, dar nu am atâta răbdare. Oricum, din perioada asta scurtă i se trage cu dezvoltarea durabilă. Nu știu cum aș putea afla una din cele 40 de localități românești pomenite anterior, să aflăm ce puseu de dezvoltare au avut în urmă cu vreo 15 ani. Îl poți întreba, dar mă tem să nu-l superi.

După 2013 a mai prestat câte o consultanță pe ici-colo, un ciubuc. Din 2016 a făcut din asta o activitate internațională. Cred că știi ce înseamnă consultanțele astea. Tare mi-ar plăcea să-i văd declarațiile unice de la fisc. Dar cred că el este deasupra unor asemenea nimicuri. Să nu uit și activitatea didactică prestată la o universitate de nișă, cea de la Pitești (asociat – cunoști sensul termenului).

Ion, știu că ție ți se pune uneori pata pe careva, în general persoane care nu-ți merită sprijinul. Însă ăsta, chiar nu are nimic în comun cu tine, cu aspirațiile tale, cu viața ta.

Vezi undeva specialistul, tehnocratul? Vreun suflu nou? Eu văd doar o cârtiță scoasă din bortă de Ilici, în perioada în care președintele, toți șefii instituțiilor de forță, externele erau din aceeași gintă estică. Termenul suveranism și sintagma legiunea și căpitanul au fost reactivate în discursul politic de sputnik, cu aproape 10 ani în urmă, cu un scop evident. Personajul ăsta sputnik folosește arma diversiunii, naivității și înșelătoriei. În fond, un bun escroc îți spune mereu exact ceea ce îți dorești să auzi.

Regret că nu-ți pot scrie cum ți-ar fi plăcut. Cu tot dragul, prietenul tău,

Florin

Nițică bibliografie (parțial inclusă în text, nu am insistat pe articole publicate în sputnik sau părerile acestora, wiki sunt foarte probabil redactate chiar de CG):

Foto: financialintelligence.ro.

Lasă un comentariu