Flatulențe

De când am rezervat titlul ăsta pentru un moment potrivit! Ei bine, a sosit. Cu un psd plictisit, un AUR la fel, chiar și cu o M-me Șoșo plictisită.

Vă aduceți aminte de îndelungata zămislire a acestui guvern, acuzele aduse acum lui Orban privind cedările către USR PLUS. Sunt succesurile unui partid mic ce înclină balanța, pretențiile care par exagerate. Acum Cîțu și Orban vor șefia PNL, Barna și Cioloș pe a USR PLUS. Toți se umflă să arate ce vrea mușchii lor. Dar, de fapt, care este situația?

Păi, Orban are ceva mai multă stofă, are mari pretenții de negociator bazate pe ajungerea PNL la guvernare, cred că se pretinde și orator. Cîțu are experiență serioasă de finanțist, îi stătea bine în postura de ministru. Deși a reușit să adune voturi, nu este un bun comunicator. Pe de altă parte, Orban a pierdut alegerile, oricare ar fi fost cauza absenteismului, asta este realitatea. Și tot Orban a scos la iveală aventura americană – un gest murdar. Ambele sunt puncte proaste pentru Orban.

Iată însă că s-a acutizat și lupta USR cu PLUS. Cioloș are experiența unei guvernări fără rezultate asistată de psd. Barna are mari visuri de mărire și face gesturi care să arate mușchii lui (vi-l aduceți aminte la vaccinare). Plus că a apărut și un al treilea. Apoi, problemele justiției prevăzute în program sunt nerezolvate. Și, oricât ar da ei vina, nu fără motiv, pe UDMR, ministrul lor debitează doar vorbe goale.

Barna este, de fapt, acum în rolul lui dracnea dărâmându-și propriul guvern, ba chiar mai rău, fiindcă este mare șef în guvernul pe care vrea să-l dărâme. Presupunând că se ajunge la o moțiune care să treacă, ce se va întâmpla? Va face USR PLUS guvern cu psd și AUR? Raționează Barna ce cost electoral va avea o asemenea decizie? Dar psd nu vrea la guvernare. Eu cred că nici USR PLUS nu vrea să iasă de la guvernare. Președintele a declarat că nu mai numește șef de guvern de la psd. Anticipate nu sunt posibile.

Ca în titlu, suntem doar la o răscruce de vânturi. Ceva fără sens, fără vreo finalitate, ca și cum nimeni nu s-ar gândi la mâine.

Sigur că toți, în nemernicia lor, se gandesc la prezidențiale. Dar niciunul – Cîțu, Orban, Barna, Cioloș – nu este prezidențiabil. Adică nu are prestanța (unii spun carisma), nu are abilitățile și ouăle unuia care să culeagă voturile mofturosului electorat al dreptei. Asta este singura și adevărata problemă.

Foto: observatornews.ro.

Lasă un comentariu