Time To Say Goodbye

Un uriaș orgoliu, un om care nu acceptă nimic din ceea ce ar putea fi interpretat ca înfrângere. Asta nu există pentru el. În mintea lui, asta nu a existat niciodată. Asta am văzut astăzi. Cumva îmi pare rău pentru el. Dacă americanii ar fi avut experiența mea din Europa de est, probabil n-ar fi ajuns președinte fiindcă am văzut toate trăsăturile unui autocrat comunist. Un autocrat comunist fără comunism. A tratat politica precum o afacere. Din păcate, preopinenții lui principali nu puteau trata nimic ca pe o afacere – negocieri, schimburi de cedări. Nu puteau și nici nu știau.

Dar orgoliul care l-a împins acolo, a ajuns la limita maladivă, a făcut rău nu numai propriei nații, lumii întregi. Iată că nici în ultima clipă nu poate trece peste propriul orgoliu. Ba chiar amenință, sub o formă sau alta, voi reveni.

Pentru toată lumea, răul cel mare este dezbinarea pe care a sădit-o în societatea americană. Este ceea ce bucură dușmanii Americii, fiindcă o slăbește. Noi știm ce înseamnă dezbinarea, avem parte de ea. Dar la noi răul a fost comis de mult, doar justitia îl poate repara și nu o face.

Totuși, democrația americană a câștigat. Sper că va ști să pună punct oricăror posibile încercări de autocrație, sper că justitia lor va lucra. Sper că încet, otrava împrăștiată se va disipa. Oare vom avea o femeie de culoare președinte al Americii?

Foto: cnn.com, cnbc.com.

2 comentarii la „Time To Say Goodbye

Lasă un comentariu