Analiză de text

Cu precizarea că textul provine de la statul român și a fost redactat pe banii noștri. E cam lung și lălâu, dar asta este, primiți ce meritați. Deși de la ANAF, cred că este emblematic pentru toate serviciile pe care ni le oferă pe bani mulți statul român. A fost redactat sub domnia unui alt Chiparos. Nu sunt sigur de legalitatea conținutului unui asemenea document (este un document fiindcă provine de pe un sit securizat aparținând statului) care dezangajează complet răspunderea statului emitent. Comentariile mele sunt cu albastru, sublinierile din textul original îmi aparțin și sunt făcute cu scopul de a explica mai bine intențiile emitentului documentului.

LISTA DE TERMENI ȘI CONDIȚII
1. DEFINIȚII

http://www.anaf.ro este site-ul oficial al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.). Folosirea site-ului http://www.anaf.ro (denumit în continuare „sit”) presupune acceptarea în totalitate a termenilor și condițiilor expuse mai jos. Termenii și condițiile pot fi schimbate în orice moment de către administratorul sitului, denumit în continuare „Administrator”, fără notificarea prealabilă a persoanelor care îl utilizează, denumite în continuare „Utilizatori”. Utilizatorii vor avea acces permanent la termenii și condițiile pentru utilizarea serviciilor pentru a le putea consulta în orice moment.

Utilizarea cuvântului sit existent în limba română, în locul englezescului site, o consider pozitivă.

Accesând și navigând pe acest sit, Utilizatorii acceptă, de facto, termenii de utilizare descriși în continuare.

În cazul în care nu sunt de acord cu termenii și condițiile impuse, Utilizatorii trebuie să înceteze accesarea sitului.

DESCRIEREA SERVICIILOR

– Prin intermediul secțiunilor sale, situl http://www.anaf.ro oferă Utilizatorilor informații, acte normative, reglementări și știri referitoare la sistemul fiscal din România.
– În cadrul sitului http://www.anaf.ro, un serviciu electronic reprezintă un serviciu sau o resursă oferită prin Internet cu scopul de a îmbunătăți comunicarea între cetățeni și A.N.A.F.

2. NEANGAJAREA RĂSPUNDERII

A.N.A.F. întreține acest sit cu scopul de a înlesni accesul public la informații privind activitățile sale. Administratorul depune eforturi pentru ca aceste informații să fie corecte și oferite la timp. Dacă sunt semnalate erori, Administratorul va încerca corectarea acestora. Cu toate acestea, A.N.A.F. nu își asumă nici o răspundere cu privire la informația de pe acest sit.

Administratorul va încerca, nu are nici o obligație. A.N.A.F. nu își asumă nici o răspundere cu privire la informația de pe acest sit.

Informația oferită:
– este exclusiv de natură generală și nu se raportează la cazuri particulare;
nu este în mod obligatoriu atotcuprinzătoare, completă, corectă sau actualizată;
– poate conține legături web spre alte site-uri asupra conținutului cărora A.N.A.F. nu deține nici un control și pentru care nu își asumă nici o responsabilitate.
Un document disponibil pe sit nu reproduce în mod obligatoriu textul unui document oficial. Numai documentele și actele normative publicate pe hârtie de către organele abilitate sunt considerate autentice.

Informația nu este obligatoriu corectă, poate avea erori, poate fi incompletă, poate să nu fie actuală, poate conține link-uri greșite și nu reprezintă document oficial. Dacă vrei să-ți dovedești dreptatea, vino dumneata cu Monitorul Oficial, noi nu știm. Pluralul sit este situri, dar cer prea mult.

Administratorul nu își asumă nici o răspundere în cazul în care anumite informații sunt furnizate cu întârziere, sunt pierdute, șterse sau nu pot fi stocate pe serverele noastre din orice motive. De asemenea, nu își asumă nici o răspundere pentru consecințele care pot apărea datorită întârzierii, pierderii sau inexactității informațiilor publicate sau existente pe sit.

Utilizatorii vor folosi informațiile furnizate în cadrul sitului pe propria răspundere, iar în cazul unei daune generate de utilizarea serviciilor sau informațiilor furnizate, Utilizatorii acceptă ca Administratorul va fi absolvit de orice răspundere.

Noțiunea de neangajare a răspunderii nu se răsfrânge și asupra obligației A.N.A.F. de a respecta legislația în vigoare și nu poate exclude obligațiile A.N.A.F. impuse de lege.

Administratorul n-are nici o răspundere dacă nu-ți furnizează informații sau îți pierde declarații, iar tu contribuabilul ești bun de plată pentru erorile Administratorului. Mai mult, ANAF este obligat să-ți dea amenda binemeritată.

3. REGULI GENERALE

Administratorul sitului declară următoarele:
· va depune toate eforturile rezonabile pentru realizarea scopului sitului;
· va depune toate eforturile (din punct de vedere tehnic sau de altă natură) pentru funcționarea în bune condiții a sitului; cu toate acestea, pot exista întreruperi în funcționare, sau imposibilități de accesare de către Utilizatori, pe o perioadă nedeterminată de timp, din orice motive;
· pe măsura apariției unor situații noi de orice natură ce impun acest lucru, Administratorul poate modifica condițiile și termenii de utilizare.

Administratorul nu trebuie să-și dea mare silință, se spală din nou pe mâini de orice răspundere, uitând că majoritatea declarațiilor contribuabililor se pot depune doar online și au termene legale fixe. Dar el, administratorul, nu este obligat a le respecta.

LIMITĂRI DE ORDIN TEHNIC ALE SERVICIILOR

Administratorul nu își asumă nici o responsabilitate în cazul în care serviciile sitului nu pot fi accesate de către Utilizatori, pe o perioadă nelimitată de timp, din orice motive tehnice sau comerciale.

Presupun că și dvs. ați fost în situația disperată de a nu putea depune vreo declarație fiindcă situl nu mergea – numai dvs. sunteți de vină. Care ar putea fi motivele comerciale? Ce ne vinde statul? Gogoși?

DREPTURILE ASUPRA CONȚINUTULUI SITULUI

© 2009 Agenția Națională de Administrare Fiscală
Reproducerea materialelor de pe sit este autorizată, cu menționarea sursei și în limitele prevăzute de legislația drepturilor de autor și a drepturilor conexe în vigoare. În cazul în care este nevoie de obținerea unui acord prealabil în vederea reproducerii materialelor de pe sit, obligația de a obține acest acord anulează autorizația mai sus menționată. Restricția de a reproduce materialele de pe sit va fi clar indicată acolo unde este cazul.

Asta arată că pot reproduce și comenta liniștit. Dar, mai arată că, misteriosul Administrator al sitului este chiar ANAF sau angajatul lui, ANAF fiind proprietarul.

INFORMAȚII PERSONALE

Prin intermediul prezentului sit pot fi solicitate informații de natură personală. Aceasta are ca scop identificarea Utilizatorului și/sau posibilitatea de a îl contacta.
Natura informațiilor solicitate se referă în special la date personale (nume, adresă, numere de telefon), adresa de e-mail.
A.N.A.F. va păstra confidențialitatea acestor informații.
Unele informații solicitate prin intermediul sitului pot face obiectul unei prelucrări de date care au caracter personal (în conformitate cu prevederile Legii 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și liberă circulație a acestor date). Prin accesarea și navigarea pe acest sit, Utilizatorii consimt în mod expres și neechivoc la efectuarea acestor prelucrări.

Cred că L 677/2001 nu mai este actuală, GDPR presupune posibilitatea Utilizatorului de a selecționa și aproba individual fiecare destinație a datelor sale, nimic nu trebuie acceptat obligatoriu și în bloc. Dar, conform declarate anterior, nimeni n-are vreo răspundere.

4. LEGĂTURA CU ALTE SITURI

Situl poate conține legături web sau trimiteri către alte situri considerate de A.N.A.F. utile în ceea ce privește conținutul sitului său și care nu se află sub controlul sau îndrumarea A.N.A.F. În cazul utilizării acestor legături web sau trimiteri, se vor aplica condițiile generale de utilizare corespunzătoare acelor situri.

A.N.A.F. nu poate garanta/controla actualitatea/exactitatea informațiilor prezente pe siturile unor terți, la care se face trimitere pe situl său.

Terții la care face referire ANAF, nu pot fi decât alte instituții ale statului, la fel de pline de răspunderi.

ÎNCHEIEREA ACORDULUI

Administratorul își rezervă dreptul de a modifica în orice moment conținutul acestui acord, fără notificarea prealabilă a Utilizatorului. În cazuri excepționale, Administratorul își rezervă dreptul de a înceta furnizarea serviciilor sale în orice moment.

În încheiere, Administratorul ne mai anunță odată că face ce vrea, fiindcă poate, că deși declarațiile se depun doar online, nu-l interesează.

Textul îl găsiți la https://www.anaf.ro/inregcalificat/. Textul l-am mai adunat eu ca formă fără a-i schimba conținutul, deoarece este atât de tălâmb în redactarea originală, încât nu este citibil. Remarcați vă rog, lipsa greșelilor gramaticale, fapt excepțional la bugetarii noștri – probabil provine de la un guvern mai alfabetizat.

P.S. Fiscul românesc este un izvor infinit de „inspirație” – oameni care fug de răspunderi. Exemplul de mai sus este grăitor. Am mai scris despre probleme pe care le-am întâmpinat și despre fiscul românesc – Fiscale, Moș Crăciun, Cum îți face fiscul viața ușoară, Prin împărăția Chiparosului. Parafrazez- Fiscul, siguranță și încredere.

 

Un comentariu la „Analiză de text

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu