Măști

Oare ce se ascundea sub masca secretarului de partid, a mulților mâncători de rahat de prin fabrici și uzine? Ce se ascundea sub măștile activiștilor, ale milițienilor, ale securiștilor care aveau căi speciale de aprovizionare, mai practicau și specula, în timp ce marea masă a muncitorilor și țăranilor, a păturii intelectualilor făceau foamea și beau nechezol? Vă spun eu, doar niște lepre, niște zdrențe, niște scursuri.

Mai erau și cei care n-au purtat mască atunci, cei ca scelerații Ficior sau Vișinescu. Unde altundeva și-ar mai fi putut ei satisface pornirile sadice pe față, fără mască? Acoliții lui Hitler de talia lor au fost spânzurați. Dar ei au fost răsplătiți cu pensii grase speciale și tratați cu menajamente în pușcărie. Doar la proces și-au pus măștile, s-au bătut cu pumnii în piept ca mari patrioți ce-au fost.

Între aceste limite era masa turnătorilor, și ei patrioți, desigur. Ei aveau măști prietenoase, de Iude. Mai erau și actorii, artiștii, unii cu pretenții de mari. La ei masca era profesională. Numai că ar fi trebuit să folosească hârtie higienică pentru a se șterge la bot după osanalele înflăcărate, după poeziile de prost gust. Mă rog, ziare, hârtie higienică nu se găsea. Unii și-au continuat obiceiurile și după. Unul s-a umilit astfel până cu câteva zile înaintea morții.

Dar cei mulți? E în firea omului să poarte o mască. Masca arată ce vrea să pară. Uneori, realitatea nu e departe, alteori … Dar dacă masca este condiția pâinii, sunt greu de condamnat multiplele măști. Și aici sunt unii care au refuzat masca. Pentru aceștia s-au înființat pușcării, lagăre, canalul, trupele de securitate și miliție. Pentru ei au fost utilizați Ficior și Vișinescu.

Dar după ’90? Măștile au continuat. Măști de kaghebiști cu studii moscovite, măști de mari juriști sau finanțiști cu studii foarte îndoielnice, multe măști de patrioți. Căci chiar de e omul Moscovei, scriitor de discursuri drăcnești, promovat de Sputnik, patriotul patriot rămâne. S-a folosit chiar și masca prostiei gata să preia orice alt chip, cea mai autentică, votată ca atare.

Ce-a mai rămas? Masca chirurgicală – la câte au avut rumânii, chiar nu mai contează. O s-o purtăm și p-asta.

masca

Foto: tirnaveni.ro

 

 

 

Un comentariu la „Măști

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s