Chile vs. Argentina

Două țări vecine, care folosesc aceeași limbă nu sunt neapărat prietene, după cum, unitatea de limbă nu asigură neapărat o unitate reală (exemplu Iugoslavia).

Chile și Argentina sunt despărțite de adversități legate de pretenții teritoriale în zonele Patagoniei, estului deșertului Atacama, Țării de Foc și Antarcticii. Ambele state au început sub formă de colonii spaniole și au devenit independente în aceeași perioadă. Actualele granițe au fost stabilite prin războaiele de la sfârșitul secolului XIX, Chile cedând o mare parte din Patagonia și estul Atacamei, o mai mică parte din Țara de Foc. Între 1978-1984, au fost la un pas de conflict armat pentru niște insulițe din Canalul Beagle. Chile este un stat unitar, iar Argentina unul federativ. După cum am mai relatat (Antarctica), ambele au cam aceleași pretenții teritoriale asupra Antarcticii.

Ambele state au susținut în timpul ultimului război mondial Germania (Axa). Ambele au trecut prin guvernări militare în repetate rânduri, au trecut prin dictaturi. Chile a cochetat mai mult cu comunismul, dar nici Argentina nu a fost departe. Chile a preluat o manieră oarecum democratică de evoluție de prin 1991, Argentina a intrat pe un făgaș mai stabil prin 2000.

Ghidul și șoferul nostru în Santiago s-a exprimat elogios la adresa lui Augusto Pinochet. Similar, ascult acum elogiile nostalgicilor (e 26 ianuarie) la adresa nemernicului de ceaușescu.

În sfârșit, ambele au avut președinți femei. În Argentina președinția a trecut în mai multe rânduri de la soți la soții. Și în Argentina și în Chile, ghizii ne-au vorbit despre o mulțime de eroi naționali. Prin contrast, Falkland are unul singur – Margaret Thatcher, dar despre asta altă dată.

Impresia mea este că Chile (sub 18 milioane locuitori, 24/km2, 756.000 km2) este mai civilizat decât Argentina (44 milioane locuitori, 14,4/km2, peste 2,78 milioane km2). În Santiago m-am plimbat noaptea fără emoții; în Buenos Aires ni s-a atras expres atenția de către organizatori și de către ghizii argentinieni să nu ne depărtăm de grup, să nu umblăm noaptea, să fim atenți că suntem într-un cartier rău famat, … Localitățile din sudul Chile vizitate nu erau pline de bunăstare, dar Puerto Madryn (Argentina), situat mai la nord era foarte sărăcăcios. Buenos Aires este mult mai mare decât Santiago, dar nu este sub control.

Percepția mea este confirmată de PIB/locuitor: 25.400$ Chile, 21.400$ Argentina (România are 25.500$/locuitor). Acest peste 20% se simte. Altfel, peste tot ghizii și șoferii așteptau ciubucul la sfârșit. Bine că nu-l vroiau de la început ca la noi.

În rest, toate orașele vizitate au multă verdeață, copaci mari în lungul bulevardelor, multe parcuri și spatii verzi. Comparativ, mult mai multe decât în Bucureștiul dinainte de 1980. Orașele sunt destul de curate, fără gunoaie aruncate.

Ambele state sunt catolice, dar în Argentina, prin lege, președintele trebuie să fie catolic.

În încheiere, vă raportez și situația WC-urilor – erau destul de curate peste tot pe unde am fost. Numai că, într-o excursie organizată, vezi numai ce ți se arată.

Foto – History of Argentina

4 comentarii la „Chile vs. Argentina

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Spațiile verzi și “clasa muncitoare” | Născut pe lista neagră

  3. Pingback: Democrația neconsolidată | Născut pe lista neagră

  4. Pingback: Diego | Născut pe lista neagră

Lasă un comentariu