Frăția

Tocmai m-am uitat la un reportaj în care niște polițiști aflați într-un bar (cred), amenințați de un interlop (poate mai mulți), au chemat poliția să-i ajute. Privind o asemenea relatare, nici nu știi ce să faci – să râzi în hohote de situația hilară, să deplângi incapacitatea de acțiune a statului?

De-a lungul anilor au fost mai multe scandaluri publice legate de săteni care au sfârșit prin a-și face singuri dreptate după ani în care autoritățile n-au întreprins nimic sau, de bătăi în plină stradă la care forțele au intervenit cu timiditate pentru a aplana conflictul.

Să fie vorba despre slăbiciunea forțelor de ordine? Acestea sunt în principiu poliția, poliția locală, jandarmeria. Li se adaugă serviciile. Toți sunt speciali – salarii babane, sporuri de tot felul inclusiv alocație de hrană și îmbrăcăminte, tichete de diferite feluri, uneori alocații de cazare și transport (la ce mai servește salariul), cursuri de pregătire la fiecare trei luni la munte – la mare – după sezon (nu încerc să presupun la ce-i perfecționează). Se adaugă pensia, tot babană, specială, care se acordă la o vârstă fragedă, dar la care posesorii nu mai sunt buni de activitate din cauza îmbuibării. Dar primăria, școala, celelalte obiective sunt păzite de firme de pază, nu știu ale cui. Mi-am  mai exprimat pizma și revolta. E vorba de un număr impresionant de angajați, câteva sute de mii (poate mai mulți), bine dotați (mi-au demonstrat live pe 10 august 2018), cu un ADN îndoielnic (poate selecționat intenționat așa), totuși cu o timiditate neașteptată uneori și slugarnici totdeauna cu puterea. Atunci cum justifică avantajele pe care tocmai le-am enumerat?

Fac rating știri privind apropierea dintre forțele de ordine și infractori așa cum este sugerată la Caracal, crime nesoluționate ca în cazul pădurarilor și nu numai, amestecul între poliție și contrabandiști și câte și mai câte. Sunt prea multe pentru a fi vorba doar de cazuri izolate, sunt prea largi implicațiile pentru a putea fi vorba de acțiuni ale unor indivizi singulari.

Să fie oare ăștia sfioși? Dacă-i privești, par unși cu toate alifiile, poate or fi omis vreuna?

Așa cum, între dragoste și ură este doar un pas mic, se pare că între oamenii de ordine (cât pe ce să zic de bine) și infractori este unul și mai mic, poate chiar se întrepătrund.

2 comentarii la „Frăția

  1. Pingback: Cuprins | Născut pe lista neagră

  2. Pingback: Șmenuri | Născut pe lista neagră

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s